香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 6164|回復: 9
打印 上一主題 下一主題

[研究] 226 巨翅飛魚 配招研究

巨翅飛魚'
  比我以前既感覺好有水中霸王feel;
但係現今出場率係低..

同盔甲鳥比較吓; (咁都好比;
  盔甲鳥(227):  hp:65 物攻:80 物防:140 速度:70 特攻:40 特防:70
巨翅飛魚(226): hp:65 物攻:45 物防:70 速度:70 特攻:80 特防:140

其實巨翅飛魚明明就係盔甲鳥既特攻防版;
  而點解盔甲鳥點解係物盾方咁有地位;
但係.. 巨翅飛魚就.

原因其實有好多個;
  我地睇下盔甲鳥既配招先;
通常都係; 鳥棲 戰鳥 岩釘 (隨意)

盔甲鳥有鳥棲; 有岩釘; 仲有地釘
哩度已經輸左.

巨翅飛魚既水+飛; 驚雷4倍. 岩2倍. 抗火水格蟲鋼; 不怕地.
  盔甲鳥係鋼+飛; 驚雷;火2倍. 2倍抗普超飛鬼龍惡鋼 4倍抗蟲草; 不怕地毒

係剋制方面; 係差唔多既~ 但係抗性就盔甲鳥好好好多;
所以 盔甲鳥多咁多人揀;

不過巨翅飛魚都唔係完全無用.
做個特防盾+扞擾都幾稱職既;

特性方面呢;
  濕滑(水水):雨隊方面呢; 都唔錯既. 70速種+濕滑特性
  而儲水呢; 非雨隊用儲水; 其實人地見倒巨翅飛魚都唔會水系黎打啦;
        除非水系雙儲水雙打沖浪-3-"

干擾手+特防盾: (剩飯) +sd-a 252hp252sd 6sa
毒毒/神魂光 沖浪 冰光/訊號光 液態圈(配合剩飯用)

特攻防: (剩飯)+sd-a 252hp252sd 6sa
沖浪 冷凍光 訊號光 液態圈

雨隊濕滑形:  (剩飯) +sd-a 252hp252sd 6sa
沖浪 冷光 液態圈 隨意

夢話型 (睡醒果/剩飯) +sd-a 252hp252sd 6sa
夢話 睡眠 沖浪 冷光

評分

參與人數 1金幣 +2收起 理由
anteater+ 2內容不足

查看全部評分

除霧(除釘/牆)
除自己放的釘幹什麼...
-------------------------
其他不想說...
我怎看這物也不該跟盔甲鳥比較
大家性質不一樣
一隻釘手,一隻就冇釘
--------------------------
性格 努力通通不見了...
--------------------------
通常都係; 鳥棲 戰鳥 岩釘 (隨意)

隨意明顯是吹飛
回復

吹飛多d; 但係我都見倒有人配其他野..
係w0 唔記得左係除自己戈邊添.. (已更正)
回復

雖然從能力值上看是鋼鳥的特防版,但不熱門的原因太明顯了
1.欠直接回復技
2.鋼鳥怕的火雷多是特攻向,另牠物盾防守力高;相反飛魚怕雷多是特攻,顯防守力較低
3.飛魚怕岩釘
4.比牠好的選擇更多
還有招式上的,那些不說了...

這研究連特性、實用招式也沒提及,更遑論要你分析
而牠的配招,你試試看再寫吧
回復

1個怪力爆裂拳他都要走
回復

你不如私下做一個跟幸福蛋的比較, 你應該會有得著
回復

當盾要有回血技,況且這東西怕雷,只有UU環境才可能當特盾,玩特攻吧。
回復

就是冷門的精靈才值得人去研究
繼續努力

其實佢仲有星數低呢個特點...
回復

其實,星數制很難實行,漏洞太大。
回復

其實佢唯一一個亮點係不怕水&地
除了他便沒其他了
回復