香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 9853|回復: 15
打印 上一主題 下一主題

[研究] 275 木天狗(狡猾天狗) 配招研究

(序言: 尼次係我第一次既精靈研究  因為起wi fi 對戰已經累積左唔少經驗 所以小弟決定膽敢嘗試第一次研究 !!) 有錯不妨直插  不過不要太過火
(多謝咁多位既意見 我會試下玩pbo的...)

登錄/註冊後可看大圖
(屬性:草+惡)
種族              Min-  Min    Max  Max+
Hp      90               321 384
攻擊   100      212   236   299   328
物防    60      140 156  219   240
速度    80      176   196   259   284
特攻    90      194   216   279   306
特防    60      140 156  219   240

特性:

ようりょくそ 葉綠素
天晴時,速度*2

はやおき 早起
睡眠狀態維持時間減半

抗:2倍水,草,雷,地,鬼,惡 超能力系攻擊無效
怕:2倍火,冰,飛,格,毒      4倍怕蟲.....

簡介:
就咁睇,佢有7種抗性起到 都算係唔錯既屬性 但竟然有6種屬性驚! 只有4種屬性傷害為一般  (廢話完)
咁睇種族值,80速....可以有咩野作為呢 ? 唔快唔慢 加上雙防唔係幾好 只有攻擊力比較好一點....。
到底可以點利用尼隻樣子邪惡既狡猾天狗呢?
睇睇特性  『早起』...用作睡眠戰術用 不過以佢既防三角... 用唔著 (謝pkpkpk8246提供資料!)
『葉綠素』!  無錯啦 可以容下尼隻咁可憐既狗仔既地方就係 擁有晴天力量既放晴隊 !!!
佢係繼毽子棉後 起晴天底下 第二隻速度非凡既草系小精靈。

睇睇招式先
物攻:電光石火 爆瓦片 種子爆彈 突襲 大爆炸 遷怒 報恩 下馬威 (下旋?)
特攻:葉子風暴 闇之波動 極吸吸收 陽光烈焰 能量球 運氣彈 草繩結 神通力 醒覺力量
變化:劍舞 陰謀 調戲 光合作用 順風 放晴

分析:
經過修改後...得番好少招 不過下旋尼招 實唔實用就見仁見智啦
睇番種族值先! 先前都講左尼隻狗雙防唔係好好... 冇可能做盾嫁啦 好明顯佢唯一既命運就係做隻較(龜速?)既攻擊手!

睇番招式 物攻方面 其實都算唔錯 有草,飛行,蟲,岩石...最重要就有抗鋼既格鬥系招式!
至於下馬威...個人認為用尼招不太好 浪費了1 TURN 晴天 要知道沒有古拉多的情況下一次晴天只有7 TURN(帶了道具) 4 turn(沒帶道具)

而特攻方面就好多樣化 不過除左屬修技,影子球同運氣彈外 基本上其他招式都可以無視...(應該就係咁...)

再睇下變化技 有瘋狂上升物攻等級既劍舞 !! 又有瘋狂上升特攻又好岩佢身份既陰謀!!
作雙刀手未嘗唔係一件壞事。調戲...尼招唔知有冇用 不過用起佢身上好似冇咩效用。
光合作用 順風 放晴 尼D都係留番比其他PM用啦 對於很弱防既天狗用得黎都訓底左

係時候入正題 講講配招同埋配戴道具

晴天物攻型:
性格+A-SA
道具:1 HP巾/命玉(不太建議)
努力值:252 A + ??? HP + ??? SP (只要SP能力值達235上都唔洗驚D速專了)<--我諗
種子爆彈+突襲/虛擊/大爆炸/劍舞+爆瓦片/下旋

經過眾多意見之後 我個人覺得晴天下玩劍舞仍是可行的 不過用得好唔好 又係見仁見智啦 種爆,突襲為屬修技 不過因為突襲限制多 虛擊威力唔好 所以唯有比大家4選2啦  至於最尾一招... 如果博威力高D我建議可以用下旋 事關 對付 50KG上既PM 已經有 80攻擊力 比爆瓦還高。我相信....進化左既PM 通常都應該過左50KG! 不過呢 如果大家想要穩定既攻擊率 都係用番爆瓦片啦 下旋用唔用 就留番比大家選擇。

晴天特攻型:
性格+SA-A
道具:1 HP巾/命玉(都係不太建議)
努力值:252 SA + ??? HP + ??? SP
能量球/陽光烈焰+闇之波動/運氣彈/醒火/陰謀/神通力 (五選三)

其他特攻招因為低攻擊力同埋非屬修技 所以我估都無須多作考慮嫁啦 能量球同陽光烈焰 ... 由於陽光烈焰係靠晴天先唔洗等1 TURN而用既招式 所以配尼招個陣要確保天氣唔會冇啦啦比人轉鬼左... 如果唔係隻狗就會死得好慘-口-  所以使用能量球定係陽光烈焰就見仁見智 另外就係第二,三同第四招先謝pkpkpk8246的意見 佢都講得幾岩既... 晴天下用陰謀好似幾浪費 不過我都留番起到等大家5選3自己選擇啦....運氣彈可増大打擊面 醒火起晴天底下會x1.5攻 (唔係好肯定...不過肯定既係尼招都係幫助增大打擊面!) 不過對於起nds入面 醒火只係一招好奢侈既招 =.= 所以尼個通常都係for pbo用 闇之波動屬修,  神通力 同 陰謀 .... 尼兩招我諗大家判斷一下佢地既價值好了

非晴天型配法 (不太建議的配法)
其實如果佢唔放落晴天玩既話 基本上佢既價值都唔係好高了... 因為好過佢既PM 大有PM在 =.= 不過都可以比到D人一D新鮮感既 !

非晴天物攻型1:
性格+SP-SA
裝備:速專 (一定要用速專嫁啦 如果唔係慢到阿媽都唔認得 =.=)
努力值: 252 SP 252 A 6 HP
種子爆彈 + 突襲(不建議使用)/虛擊 + 下旋/爆瓦 + 遷怒/報恩/大爆炸

點解唔建議使用突襲呢 .... 就係因為裝左速專之後佢就冇左靈活性 一用突襲就會用到換/死為止... 所以 睇情況做人啦 尼D野就 =.=
下旋同爆瓦 自己選擇 最後由於眾多技能都(好似)冇咩用... 所以就配遷怒/報恩 打下人啦 max 102攻 都咪話唔少野! 至於大爆炸 =.= 我諗尼個都係靠大家既技巧 斷估大家都唔會 一開波就用大爆炸掛~ 大爆炸只供當天狗就冇血時 再次上場時自爆用 不過記住要睇下有冇釘起場上面

非晴天物攻型2:
性格+sp-sa
裝備:1 hp 巾/命玉
努力值: 252 sp 252 a 6 hp
下馬威 + 大爆炸/爆瓦/下旋 + 種子爆彈 + 突襲

尼個配招方法係訓醒左諗到的! 先用下馬威令到人膽怯 再睇情況繼續攻擊/自爆

非晴天特攻型:
性格+SP-A  
裝備:速專
努力值 252 SP 252 A 6 HP
能量球 + 運氣彈 + 闇之波動 + 醒火/神通力

唔知係我配得差 定係佢D技能太少 ...... 總覺得這傢伙 沒有太陽根本就無法生存

非晴天型替身型(謝abc123abc提供意見)

性格:???? (我估都係+sp -sa/a 嫁啦...)(or +a-sa 只限替身物攻型)
裝備:不知道 (=.=) (1hp巾?命玉?剩飯?x1.3吸收攻擊既道具?)
努力值: ????? (我估應該都係252 sp 252 a/ 252 sa 6hp掛...)(or 252 hp 252a 6 sp只限替身物攻型)
替身+寄生樹種子+突襲(物)/闇之波動(特)+種子爆彈(物)/葉子風暴(特)/能量球(特)

abc123abc:替身+寄種有不錯的干擾效果,攻招可用特攻招
我            :原來有替身型可玩 -口- 不過呢 .... 佢個替身咁易爆 可唔可行嫁 =.= 仲有洗唔洗+d 強化招 ....另外要講講就係努力值個到 ... 雖然我唔知應該點配好 不過我諗都係+速...掛 或者係攻擊型+252hp都得因為突襲尼招先制技可以補救到佢殘缺既速度!(有錯請插)另外性格+a 可以加強番d威力 所以尼個替身型點用或者就要問番配招者 abc123abc啦 .... ( 唔好意思 因為你冇比明確點配法 我唯有亂配=.= 其實我未試過玩替身....)

好 暫時改到尼到 請大家繼續插多d 比更多既意見我 !

評分

參與人數 1金幣 +4收起 理由
anteater+ 4你輕視了命玉和大爆炸

查看全部評分

可試下PBO,與更多人對戰,累積更多經驗
回復

極級衝擊波 種子機關槍 飛葉快刀 飛跳 秘密力量 挖洞 影子球 空氣刀
先刪
其他由其他人指正

醒覺力量不見了
---------------------------------------
晴天劍舞物攻型:性格+A-SA 道具:1 HP巾/命玉(不太建議) 努力值:252 A + ??? HP + ??? SP (只要SP能力值達235上都唔洗驚D速專了)<--我諗=.=
劍舞+種子爆彈/葉子風暴+突襲/虛擊/飛跳/大爆炸/燕返/.....+爆瓦片/下旋

劍舞-sa要用葉子風暴,破盾該也破不掉
----------------------------------------
晴天強攻型不見了
----------------------------------------
132A + 132 SA
平分雙攻努力,做唔到高攻擊力..
可試下PBO,與更多人對戰,累積更多經驗
pongpongccc 發表於 2/1/2010 09:11 AM

+1,你自己上pbo試下 下旋先啦...相信爆瓦會比下旋好
回復

早起 .... 貌似唔係好有用既特性

早起其實可用於睡眠的
睡眠只睡1回合
但我看他不會修耐久睡眠

要知道沒有古拉多的情況下一次晴天只有7 TURN(唔記放晴個TURN)

晴天是5回合, 用あついいわ都是8回合
あついいわ Heat Rock 200円 100円 使用にほんばれ(Sunny Day)時,天晴時間延長至8回合

晴天劍舞物攻型:性格+A-SA 道具:1 HP巾/命玉(不太建議) 努力值:252 A + ??? HP + ??? SP (只要SP能力值達235上都唔洗驚D速專了)<--我諗=.=
劍舞+種子爆彈/葉子風暴+突襲/虛擊/飛跳/大爆炸/燕返/.....+爆瓦片/下旋

爆瓦片跟下旋誰好用點就自己試試
可加上大爆炸
高速大爆好像不錯
晴天陰謀特攻型:性格+SA-A 道具:1 HP巾/命玉(都係不太建議) 努力值:252 SA + ??? HP + ??? SP
陰謀+能量球/陽光烈焰+闇之波動/運氣彈/醒火 (三選二)

晴天不建議強化浪費回合, 改(古拉除外
強化應留在普通物攻特攻型
晴天雙刀型:性格+A/+SA-D/SD 道具:1 HP巾/命玉 努力值 132A + 132 SA + ??? HP + ??? SP
2招特攻招 + 2招物攻招 =.= ....

自己試試配上4招
為什麼132雙攻
此物雖然在晴天速度*2
但不修速如終不可行
回復

睇睇招式先
物攻:虛擊飛葉快刀電光石火突進 秘密力量爆瓦片 種子爆彈飛跳突襲 大爆炸燕返 種子機關槍遷怒 報恩挖洞 落石 十字剪下馬威下旋 極級衝擊波
特攻:葉子風暴急涷風暴 高速星闇之波動 極吸吸收 陽光烈焰影子球能量球空氣刀 怪風  銀色之風運氣彈 草繩結 神通力
變化:劍舞 陰謀 調戲 光合作用 順風 放晴
星河昴 發表於 2/1/2010 04:28 AM

紅字請del
回復

非晴天可玩替身+寄種+突襲+種子爆彈

替身+寄種有不錯的干擾效果,攻招可用特攻招

騙神蛋上場放寄種都ok
回復

你改左排版先,你要明白你呢個排版令人睇得好辛苦
回復

多謝咁多位既意見先 依家改 !
回復

晴天正常5個回合, 拿熱石放晴8個, 固拉多的直至下次轉天氣維止
回復

極級衝擊波 種子機關槍 飛葉快刀 飛跳 秘密力量 挖洞 影子球 空氣刀
先刪
其他由其他人指正

醒覺力量不見了
---------------------------------------

劍舞-sa要用葉子風暴,破盾該也破不掉
-------------- ...
ricky2413 發表於 2/1/2010 09:40 AM

請問....什麼是晴天強攻型 =.= 請指教 !
回復