香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 19774|回復: 59
打印 上一主題 下一主題

[新聞] 【不更新不能上網】官方修正檔Ver. 1.5,更改通訊模式及部份bug

要下載可到eshop或利用3DS的拍照功能讀取QR code:

登錄/註冊後可看大圖

只要更新成功,在遊戲選單右下角就可看見顯示為Ver. 1.5。

更新需要佔用SD卡一定空間,敬請留意。

詳情(日文):http://www.nintendo.co.jp/3ds/ekjj/update/index.html
詳情(繁中):http://www.nintendo.com.hk/press ... 213_poke_update.htm

Ver. 1.4 - 1.5更新情報

・修正一些問題。

Ver. 1.3更新情報

・修正一些問題。
・部份精靈球現在有動畫效果。
・修正朋友公園顯示彩粉蝶的問題。
・加強改造偵測。

Ver. 1.2更新情報

修正事項(引自香港任天堂):
・已修正Pokemon在“Wonder Trade”進行進化是未能反映學會的招式之問題(Wonder Trade = 奇蹟交換)
・已修正在Lumiose City事件裡未能取得宣傳影片內引人注目的文句之問題(引人注目的文句 = 宣傳片內標語)
(即使發生以上問題,下載更新資料後便可回復正常。)
・已變更部分網路通訊方式

如果沒有更新,將會出現以下情況:
‧無法從PSS連線到網路
‧無法使用Wonder Trade
‧無法進行遊戲同步化(Game Sync)
‧無法連接GTS

本更新已包括1.1更新,玩家無需下載兩個更新檔。

伴隨著這次更新,XY排名賽已重新開始。

關於通訊方式變更:

早前網上流傳一些軟件可查看交換時的精靈數據(包括個體值、努力值、性格值等隱藏數據),以及對戰時偷看對手招式的軟件。估計是次更新及XY排名賽關閉一事皆為針對此類程式。

個人呼籲各位玩家應保持自律,日後即使有新破解也不要使用,以保持遊戲的平衡性。
另外,作為版主提醒各位村民,此類軟件的教學帖及色違值交換帖在本壇內也是禁止的。

Ver. 1.1更新情報

在XY發售後陸續有玩家表示在(Lumiose City)(地圖中央的最大城市)存檔後讀檔時畫面定格、無法控制的情況。

參考資料
YouTube影片

有說法指出在的士旁邊存檔會容易發生此問題。(意味著不要坐霸王車?lol)
這個bug不論是實體卡抑或下載版也有可能出現。

官方已於10月25日公布更新檔。除了修正死機bug外也對GTS作出修正。

(以下是臨時解決辦法,現已無意義,僅留作記錄。)
遊客,如果您要查看本帖隱藏內容請回復
其實我想借黎一問
大家戰鬥個陣 唔出招佢咪會自動轉黎轉去的D角度
大家有冇出現 某個ANGLE 轉得唔順的情況- -?
回復

成個XY最唔中2就係中間果個最大城大
建築設計上係唔錯
但係係角度問題都係非常討厭

現在係果個城重要有埋BUG
唉...

回上用控制桿黎移動
會比較易轉視角
回復

好似話上集的索羅亞克BUG都仲未搞掂
回復

成個XY最唔中2就係中間果個最大城大
建築設計上係唔錯
但係係角度問題都係非常討厭

現在係果個城重要有 ...
arwai 發表於 15/10/2013 11:08 PM

所以我多數搭的士....行多陣個頭都暈
回復

好似話上集的索羅亞克BUG都仲未搞掂
2076 發表於 15/10/2013 11:32 PM

N樣果個?
因為黑白2好似係NDS卡帶
更新唔到吧

但係今次係3DS既卡帶
應該可以用更新或配佈既方式黎修BUG
回復

我隻水主出超能力招有時會顯時唔到出來
回復

回復 3# arwai

係=.=我覺得係個到行真係好辛苦
d路又易亂,成日唔知行邊個方向先岩
回復

不過成個城市最最最大優點
我諗係環形設計
(迷:有咩用?)
心照吧....

前作可以行或跑,今作單車最高

但係....其實我唔知本作個飼養屋係咪同前作一樣以步數黎加經= =
回復

打完電館後,搵嗰間cafe真係辛苦到

後來先知有的士坐
回復