香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 13653|回復: 18
打印 上一主題 下一主題

[研究] 380 拉提亞斯(拉帝亞斯) 配招研究

關閉 [複製鏈接]
380 拉提亞斯(拉帝亞斯) Latias 

登錄/註冊後可看大圖

屬性:龍/超 HP:80 物攻:80 物防:90 速度:110 特攻:110 特防:130 種族值:600

特性:浮游

這隻PM的特防高,速同特攻都OK,啤冰龍系剋

實用配招:

物攻:思念頭槌,龍爪,飛燕疾擊,鋼之翼,影子爪,極級衝擊波,逆流而上,遷怒,報恩

特攻:迷霧球,精神念力,龍之波動,龍之氣,冷凍光, 10W,影子球,電擊波,能量球
         充電光,沖浪

變化:幫助,自我再生,念力挪移,治癒之願,恢復精神神秘護符……

不同類型的配招組合:

攻擊型: 252A 252SA 6SP/SD剩飯

配招:精神念力  龍之波動  遷怒/報恩10W/沖浪

特攻型: 252SA 252SD 6SP剩飯

配招:精神念力  龍之波動  10W/沖浪/影子球/充電光(選二)

干擾+進攻型: 252SA 200SD 58SP剩飯

配招:迷霧球  龍之氣  劇毒  自我再生

自保型: 252HP 252SD  6SA  剩飯

配招:  自我再生  恢復精神  冥想/念力挪移  精神念力/龍之波動

盾牌型:  252D  252SD  6HP  剩飯

配招:  自我再生  冥想  劇毒  替身

隊醫型: 170HP 170D 170SD剩飯

配招:
治癒之願  神秘護符  劇毒  自我再生

評分

參與人數 1金幣 +1收起 理由
anteater+ 1原創內容

查看全部評分

攻擊型: 252A 252SA 6SP/SD 剩飯

配招: 精神念力  龍之波動  遷怒/報恩 10萬W/沖浪

攻擊型重要的是速度,平分雙攻可稱得上是最糟糕的努力值分配
遷怒/報恩 10萬W/沖浪 個人覺得有點惡搞
回復

真係諗住用剩飯?
回復

冇流星群!?
咁高sa唔用哂左D
回復

latias是亞斯的說

DB輔助型配招
自我再生+幫助+迷霧球+ 冥想
回復

我的252hp,252d,6sp/sa @水都珠
自我再生+冥想/劇毒/電磁波+精念/迷霧球+龍波動/10萬伏特

自我再生補血
冥想強化/放狀況
普通team就精念,迷霧球都ok
可惜神獸戰,太多壓力特性的pm,迷霧球又太少pp......
龍波動為打惡系+屬修,如果怕打唔倒鋼盾,就配10萬伏特
(玩呢隻我估都可能神獸戰,如果配合倒既話,可以打雷)
回復

明顯呢隻pm就係屈水滴
居然連提都沒提,
除專愛系列最強的原來只是ok
252a252sa明顯不可行
252sa252sd點解唔要速?
干擾居然反過來升速......
冥想努力爆升特防-.-念力挪移明顯不行
盾明顯要多加hp
你明白咩係隊醫嗎 ?

回復

配招研究請加上足夠的內容分析,只列出你覺得不錯的配招卻不分析的話,很難進步。
回復

由於寫得不好, 所以要寫多1次
綜合以上各位大大寫的評論, 我會略作出修改

攻擊型:  252SA  252SP  6SD    水滴

配招:精神念力  龍之波動/流星群    沖浪  影子球
   精念用來打蟲系和冰系, 龍波或流星群用來打龍, 惡系

沖浪用來打鋼, 火, 地系, 影子球用來打鬼系

特攻型: 252SA 252SD 6SP   水滴

配招:精神念力  流星群  影子球  充電光
充電光用來加強特攻, 令其餘三招可發揮出更強的力量, 以充電光代替沖浪打鋼系

干擾+進攻型: 252SA 200SD 58HP   水滴

配招:迷霧球  龍之氣  劇毒  自我再生
迷霧球同龍之氣會有機會令人下降能力, 而這兩招經過屬修會有一定的攻擊力, 自我再生就令佢冇咁易被K.O

自保型: 252HP 252SD  6SA   剩飯

配招:  自我再生  恢復精神  冥想  精神念力/龍之波動
自我再生和恢復精神是用來解除異當狀態和補血冥想用來加SA同SD精念或龍波就用作突擊之用

盾牌型:  252D  252SD  6HP  水滴

配招:  自我再生  冥想  劇毒  替身
冥想加強SA,SD, 用替身擋招, 唔夠血做替身時就用自我再生, 而劇毒就是唯一令敵人扣血的招

latias發表於 23/9/2008 11:05 PM  只看該作者

latias是亞斯的說

DB輔助型配招
自我再生+幫助+迷霧球+ 冥想

如尚有不足, 請見諒

回復

有水滴..有冥想..點解努力唔加d防?
回復