香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 27846|回復: 27
打印 上一主題 下一主題

[研究] 248 巨大甲龍(班吉拉) 配招研究

關閉 [複製鏈接]
248 巨大甲龍(班吉拉)

登錄/註冊後可看大圖
屬性:巖/惡 HP:100 物攻:134 物防:110 速度:61 特攻:95 特防:100 種族值:600
原本係沙暴隊o既核心,不過因為沙河馬搞到少左人用
(低星,血厚,高防o既沙河......................)
先講講特性
特性:沙嵐

沙暴隊必需特性,不過沙河都有,唔似雪人有專利

再講下種族值
HP:100
物攻:134
物防:110
速度:61
特攻:95
特防:100
種族值:600

Total 600
雙防很好,物攻高,特攻不差,血都幾厚.不過係速低

雙防盾,雙刀手都有出路

再講下特性
岩+惡

防火,一般,飛行,毒系,惡系,鬼系
超能打唔到
不過怕水,草,地,蟲,綱
格鬥仲係四倍

見到怪力一定要走,草繩結更是一下死

有用招式
物理:3色牙,狂咬,地震,石刃,爆裂拳(超強rp)
特殊:沖浪,冷凍光束,十萬伏特,火噴,運氣彈(超強運氣),龍波
變化:龍舞禁左都冇野好講

配招
只有一個物攻

6hp 252a 252s
+a-s
地震 石刃(屬修) 狂咬(屬修) 3色任選一個
=======================================
亂來的,請多給評語,有錯請插

評分

參與人數 1金幣 +3收起 理由
anteater+ 3原創內容

查看全部評分

沒了岩切?
一次岩刃可快過130速種的東西
EDIT:改了點腦殘的東西xsk

回復

有價值的不只這麼少
有火拳不會考慮火牙- -基本係2色牙(但威力不佳較難考慮)
仲有替身+氣合~
仲有雪崩??但弱點多要小心使用
仲有龍爪/物攻專逆鱗??
變化的替身龍舞咀咒岩切呀....

可試欺空下強攻~再加岩切強化~~

仲有...沙河馬同班班是2回事的吧...多了人用沙河馬不只因低*

回復

原帖由 木守宮的蛙糧-PA 於 27/6/2008 10:21 PM 發表
沒了石切?
一次石刃可快過130速種的東西

最好該把岩切和石刃分清楚..
我差點兒看亂了

正文

變化技可不是你想象你那麼狹隘
curse 替身等都是好物
回復

原帖由 小流* 於 2008/6/27 22:27 發表
有價值的不只這麼少
有火拳不會考慮火牙- -基本係2色牙(但威力不佳較難考慮)
仲有替身+氣合~
仲有雪崩??但弱點多要小心使用
仲有龍爪/物攻專逆鱗??
變化的替身龍舞咀咒岩切呀....

可試欺空下強攻~再加岩切強 ...

火拳冇留意...............反正都係睇Aucy

替身+氣合..........未必頂到一下........

雪崩冇用,因為弱點太多,又冇屬修,頂多對面死一隻,之後班班到天國報到

逆鱗我用過,殺唔到人地就暈左........可能死埋

龍舞禁左.................傷心...............
回復

電磁波,追擊,暗波飛到哪兒去了?
回復

>>龍舞禁左.................傷心...............

禁了又如何,禁就等於不可學的嗎?禁就不用研究的嗎?  >=)

特攻型呢?難道班班高物攻就不可用特攻型的嗎?
下毒放石礫呢?可不是惡搞的呢!
替身運拳呢?Tyranitarboah呢?通通都沒有。

>>仲有龍爪/物攻專逆鱗??
逆鱗是很有型,不過不適合班。

回復

在欺空會否有出路- -(期待有欺空型)
斑斑有的是破壞力,雙防不錯,
持久力不會和沙河馬差多遠吧- -(當然抗性,回復技是另一問題- -)
回復

巨甲这种战术丰富的东西怎么可能只有物攻这一种战术...
火拳不如大字火
同理10万伏特与冰光也必物攻雷布拳啥的好
还有可以撒岩棱啥的
以及阴人的反击可以用
回復

原帖由 Angelfire 於 27/6/2008 10:14 PM 發表
草繩結更是一下死

你真的認為一下草結繩能ko班吉拉嗎?

404血替身被無視
回復