香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2634|回復: 5
打印 上一主題 下一主題

[求助] 實習老師不一定不專業 (copy from my blog)

4月2日 , 係Miss Tang 教我哋1E 數學嘅Lastday ......
去年10月左右, Mr Fung 請咗位Miss 黎睇堂 , 就係 Miss Tang . 當日 , Miss Tang 畀 1E的印象是 ---「惡」、「面無表情」...重有「黑面神」之稱.
轉眼間已是1月尾, Mr Fung 話會有位老師黎實習2個月 , 我當時一諗到嘅當然係「黑面神」.

2月頭,Miss Tang 黎教我哋嘅第一日. 話咁快就數學堂, 我哋1E 個個提心吊膽. 佢踏入黎,直至講嘢嘅第一句 : 你哋唔記得我姓咩? 開始發覺佢係個好和藹的老師. 就算係第一日, 佢都差唔多記哂1E 同學所有嘅名, 第2日坐咩位叫咩名完全熟哂, 又證明佢係好努力, 好盡責嘅老師.

我對Miss Tang 完全改觀, 其實佢係一個好好嘅好老師. 加上, 以往上Mr Fung 嘅數學堂, 係悶到發癲 ... 但一上Miss Tang 嘅堂,
上堂時我嘅雙眼總是炯炯有神,就算我個肚有幾餓......我對數學嘅興趣定樂趣都比之前大 ~
我認為Miss Tang 係個既努力, 又友善嘅老師 , 佢教數學能夠令同學專心, 成日畀額外嘅notes , 唔會對住本書猛喺度教; 就算同學搞gag都唔會鬧人 , 重識搞笑 . 好明顯有個事例 , 連Lyt 都肯癡埋去 , 一睇就知將受歡迎

又一次轉眼間, 2個月之後 -- 2/4 , Miss Tang 教我哋1E 數學嘅Lastday . 最後嗰堂, 佢同我哋影相,分享佢過咗'' 4分之1生'' 的生平 , 重有派禮物,抽獎 ......很高興,很愉快.她還很細心地分別寫40張小小心意卡同埋唔同顏色嘅袋仔,糖畀我哋.

昨天, 係佢最後一日留喺鄧顯, 我哋同佢共盡午餐 , 重要佢請我哋食400幾蚊 , 後來才知道她當實習並沒有收入 , 但卻付出了這麼多 ; 我們卻只送上心意卡和一個值百幾蚊嘅相架,十分微不足道...

而放學時, 跟杰一同在學校附近遇見Miss Tang , 我沒有珍惜這次機會談天, 卻說了一連串廢話......

這刻,我裏記得她讚Lyt靚仔 ; 她因我們開新簿被我們''吓!'' ; 還有她的走音和不用間尺的習慣 .

-----------------
這2個月後, 我會更珍惜對每個人的相處的每一天...
-----------------

Miss Tang 是當之無愧的好老師, 祝你早日成師~~

我們會等待暑假的約會 ... 下次到我哋請返妳食Lunch ~

~ 1E Love Miss Tang ; Miss Tang Love 1E ~
-- 這絕不是悼念辭呀
過多幾年你都唔記得佢
回復

那個百幾蚊的相架...
有沒有裝上你們的相--?

好的老師可能一世都會記住
我中一教左半年的中文老師我都重好記得=]
回復

原帖由 小天使阿Cream 於 5/4/2009 12:08 AM 發表
那個百幾蚊的相架...
有沒有裝上你們的相--?

好的老師可能一世都會記住
我中一教左半年的中文老師我都重好記得=]

那麼我應該是壞學生
有個教小學的老師說認得我,又說得出我名字
不過我完全對他沒印象
回復

通常代課老師都會比我班玩殘
回復

到現時為止,D幼稚園老師姓咩都好記得......
代課唔同實習,
因為日日都要對住,
第一日玩完佢,第二日佢玩返我哋點算...
回復