香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 10139|回復: 68
打印 上一主題 下一主題

小柳無聊試作..寵物小精靈~白鈴之地(29/8/06 11:00p.m.更新)

關閉 [複製鏈接]
我柳仔見到呢排呢區好似無咩生氣
所以想寫個以村落d人作人物既故仔
我記得以前都有但係無人接...
宜家等我開個新既^^
精靈我決定
*注意文中對話部份會使用口語
===================
人物待招..有意者留名
==================
人物(不停更新):
阿奇(kumi)
10歲.男
精靈:

登錄/註冊後可看大圖
(lv5,男)
自小就好中意小精靈..特別係草系
10歲開始同木守官一齊探險
施(acb)
10歲,男
精靈:

登錄/註冊後可看大圖
(lv5,男)
有好高既天份
一日到黑都同奇鬥氣
每次都同奇打對頭
係竹千代博士既外孫

葵(柳)
13歲,女
精靈:

登錄/註冊後可看大圖
(lv21,女),

登錄/註冊後可看大圖
(lv10,男)
係奇既姐姐
係5年前已經係精靈訓練員但留下來照顧只剩下佢既弟弟
竹千代博士
40歲,男
係出名既博士,對小精靈好有認識
===========================
卡門迪(kamoute)"
力奧(nidoq)(邪角)(大佬)
25歲(好似好大=.=)
精靈:

登錄/註冊後可看大圖
(lv33,男),

登錄/註冊後可看大圖
(lv30,男)
卡門迪大佬,
為人注意面子每次都要光明正大
力量強大
同奇,葵有密切既關係

鬼,隱(消形)
20歲
精靈:

登錄/註冊後可看大圖
(鬼,lv20,女),

登錄/註冊後可看大圖
(隱,lv20,男)
實力不在葵下...係卡旦迪既強人

百,破
20歲
精靈:

登錄/註冊後可看大圖
(lv15,百,男),

登錄/註冊後可看大圖
(lv15,破,女)
係副副首領

一班人

?歲
精靈:

登錄/註冊後可看大圖
/

登錄/註冊後可看大圖
/

登錄/註冊後可看大圖
/

登錄/註冊後可看大圖
(男/女,lv10,男/女)
手下一大班
不時出現
==========================
            ~序~
在某一個被隱藏的角落,有一班正想以精靈去掌握力量的人蠢蠢欲動
”鬼!你個邊既事做好未!”
”就係欠少少,估計15分鐘後就完成”
”太好啦~~哈哈...”
=========================
就在呢個時候..
”奇!剛剛先搬完屋,你幫幫手收拾好嗎..”葵說
”別傻了,我係俊男呢,我不會做呢d事既”
一個恐怖既身影在他後面出現
”俊男!?你個蠢人,唔想都要呀”佢姐姐葵一手收拾屋企.一手把奇既耳朵打得痛到叫喊
經過一番功夫之後
”好啦...奇!你今年十歲了,你可以去拿精靈了”
序完~
==========================================================
第一章一節:

奇和葵搬屋以後3個月,奇在白晶鎮已經認識了一班好朋友,其中他也認識了一位「死對頭」-施。
  就在奇剛剛年滿十歲那年,奇似乎忘記了自己有資格做訓練員的事宜,出去找朋友遊玩,就在此時,他就看到施手上的精靈球。
「出來吧!火球鼠。」火球鼠望向主人—施,牠跟主人施的眼神不謀而合-一樣囂張似的。
  奇用羨慕的眼神望向他,不過他知道自己很快就會擁有一隻精靈,「姐姐!我也想出去旅行。」他的姐姐沒有意思理會他那種無聊的要求,「好!你可以去,不過,你要跟我一起旅行!」,葵突然拿起腰間既精靈球,奇有點兒咢然,心想原來姐姐一樣是訓練員,但自己什麼都不知道。
待續第二節

===========================================================
「奇!你來了?」奇一支箭似的衝過去「為可只剩下這個精靈球的!,「無辦法,是你自己的問題」,
「那麼……不說了,對了!這隻是什麼精靈?」博士無說過精靈球中的是任何精靈,奇充滿期待,當精靈球一開,原來是木守官。奇有點兒過度興奮,因為他想選木守宮當伙伴很長時間了。
「你要小心點兒!這一隻木守官可是很急躁的」奇無理會博士的勸告,照普通一樣叫出木守官,「出來吧!木守宮!」木守官本很急躁的出來,,就很安靜出來,「為什麼會這樣的?」奇問「你不是說他脾氣很急躁嗎?一點兒都不像」「可能你跟牠有緣吧!
往後的經典劇情就讓大家回想了
==============
待續第3節

在下新手一名...可以報名嗎= =
回復

都係set係積分500以上先好答
回復

原帖由 柳絮仙 於 23/8/2006 12:01 AM 發表
都係set係積分500以上先好答
太殘忍了
別人只差22分......
回復

原帖由 魔術師Chikorita 於 23/8/2006 00:02 發表

太殘忍了
別人只差22分......
不怕不怕....明天來應黴= =+

(偶現在再度應徵^^)

回復

我都想報名~~~~~~~不知道可不可以呢??
回復

大家自己唸下自己叫咩名(係小說度..)
=======================
找我既好朋友x哥哥黎幫手作先..
回復

原帖由 柳絮仙 於 23/8/2006 14:26 發表
大家自己唸下自己叫咩名(係小說度..)
=======================
找我既好朋友x哥哥黎幫手作先..
你都幫我改左名咁就算啦......當我沒講過

另外......其實我想做壞人......

回復

小精靈係你決定還是自己選擇?
另外我都想應黴做一個角色

回復

我都想報名...唔知得唔得呢?

第一次...玩下咁啦....(點解你伯暙仲意做壞人既?我反而唔想做壞人XDD)
回復