香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 14084|回復: 37
打印 上一主題 下一主題

[原創] 終於儲齊全國圖鑑

唔知有幾多人真係會儲圖鑑,特別以前冇獎勵下...
我仲記得銀魂同bw1,出左1年後先齊圖鑑,期間當然斷斷續繼...
bw2儲完圖鑑既獎勵真係好吸引我...用左一個星期終於齊哂...當然,有人兩三日,甚至一日就KO!
由於好友前日先起行去日本,所以今年果兩隻配佈未入手,我亦只儲到646隻pm
唔知有幾多人知儲完圖鑑有獎狀拎?起碼我都係上星期先知,甚至原來BW1已經有...
所以...

當你見過哂合眾圖鑑既PM後,可以搵博士拎機票去自然保育區

登錄/註冊後可看大圖

其實都幾失望,好少PM捉,唔知會唔會有方法加種類?
不過,我諗9成既人去係為左另一樣野...

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

閃光雙斧戰龍...

當你儲齊哂合眾地區既PM後,可以搵博士拎圓之守護...(電影配佈不計)

登錄/註冊後可看大圖

用途:生蛋快D拎到蛋,
唔知係唔係真係咁好用?因為好幾次,我岩岩擺完兩隻PM後,行幾步即有蛋蛋拎
PS:果幾次,兩隻PM既ID同品種都唔同

當你儲齊哂全國既PM後,可以搵博士拎埋光之守護(電影配佈不計)

登錄/註冊後可看大圖

用途:更易遇到/生蛋有色違PM
「傳聞」遇到野生PM既色違機率提高為1/2370.6
國際孵化色違機率提高為1/1024

最後
當你齊左合眾/全國圖鑑後到ヒウンシティ(悲運市)*即係第三/蟲館果個城
去PC右邊果條巷,右邊座大廈 去22/F同右上角個四眼博士講野可得獎狀

登錄/註冊後可看大圖

合眾圖鑑完成獎狀

登錄/註冊後可看大圖

全國圖鑑完成獎狀

登錄/註冊後可看大圖

BW1同BW2既所有獎狀(左1,右2)...好有成功感!

登錄/註冊後可看大圖

獎狀會一直擺係屋企
當然,儲完全國圖鑑後,訓練員卡都會轉色啦~

以上資料可能好多人都知,甚至有D已有村友講過...純分享
終於可以專心玩錦標賽,升埋剩低果兩次訓練員卡 甚至玩我隻HD 射擊Biohazard
PS:色違冰龍,燭光靈,百變怪,巨金怪~~~等我丫

評分

參與人數 1金幣 +5收起 理由
ho+ 5感謝分享

查看全部評分

我差這3隻....可以幫幫手嗎
回復

我差這3隻....可以幫幫手嗎
S!U強=] 發表於 12/7/2012 02:53 PM

我冇WIFI,你搵村友幫手...
如果你都冇WIFI,可以約係MK幫你
回復

首先恭喜哂!
其實想問楓兄你的寵從哪兒傳來? 可以這樣齊的說啊!
回復

樓主好利害呀~~!!
回復

首先恭喜哂!
其實想問楓兄你的寵從哪兒傳來? 可以這樣齊的說啊!
2076 發表於 12/7/2012 06:47 PM

大部份用銀魂傳
因為唔洗交換咁麻煩
回復

新伊成只有276 全國只有4xx左右 慢慢儲la
回復

無前作基本上無乜可能完成全國
紫蒼銀狐 發表於 12/7/2012 10:32 PM

對...特別我冇WIFI,SO好多野由GBA時期儲起...
有D仲要買哂兩餅(多個籍口買已!?)
真係得配佈係 日本既朋友幫我拎...其實話就話拎,要比$$$佢
回復

回復  楓花雪瑜

可惜香港不出配佈

加上我無買前作   無可能完成圖鑑
紫蒼銀狐 發表於 12/7/2012 11:36 PM

你有wifi的話 應該唔難
回復

回復  楓花雪瑜

要靠有心人
紫蒼銀狐 發表於 12/7/2012 11:46 PM

問題多定少,甚至洗唔洗報酬姐= =
但我相信實有村友肯無條件幫你既...

雖然wifi 某d人既條件都幾誇張
回復