香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 9324|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

[原創] 為什麼我的文章“在村落”沒有人回覆?

是咁的
我係因為hkpnve有pm小說區所以先加入既
當時見到好多文,但咁多篇文之中,多人回覆既就只有bpw既一篇文
佢既文筆唔算好好,劇情精彩但未至於非常精彩,但佢就係有好多回覆
點解?
我可以答,係因為更新速度
係村落,好多人寫文,寫左,就貼,下一話,一個月,兩個月,半年,甚至一年都未有
各位用讀者身份黎睇,你會係網上追一篇無止境等待既文嗎?
一星期冇更新,可以當作者唔得閒
一個月冇更新,可以當作者真係好忙
但,當你幾個月唔更新,仲有咩籍口可以諗到出黎,出文之後,仲期求人回覆?
我只想講,咁樣絕對係作者既問題
人地幾個月前睇完篇文,幾個月後仲記得d劇情?
如果要讀者重睇,讀者又會覺哂時間,於是,又流失左讀者

你寫既唔係咩幾萬字一章,組合幾章就可以拎出去賣既小說
你寫緊既係每集得幾千至一萬字,唔知幾耐先完既小說
試問要讀者等成幾個月,係咪苛刻左d?

總結黎講,覺得冇回覆既,請諗下係咪自己太耐冇更新,而唔係邊麻怨邊慢吞吞咁寫新一話

呢d係我係村落連載左幾個月既感想
你可以反對,但反對前,請細心諗下,究竟我係咪真係有講錯,並唔係因為你唔鋸我語氣就反駁

多謝各位睇呢篇野   (唔求回文既人可以唔駛理)

重點:

以下係我既文既連接,各位記住去睇文+回帖!!!
上面堆野其實唔理都ok的!!!^^
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=78501&extra=page%3D1
所以像我這類更新無定時,喜歡寫便寫,不理主流與冷門,無視點擊數而自HIGH創作的人一早便看破有沒有人回覆了(大誤

好吧我認有回覆也不差的說XDDDD(無誤
回復

因為你最後果part我決定唔回覆((喂
回復

那我大概每星期更新一次都沒人回應叫啥
回復

回復

明明就有人回你
極級比卡超 發表於 20/11/2011 12:26 AM

明明就很少
回復

就是空閒或者懶溫書的人 (像我 - -) 才 (以前) 天天回村 and then 睇下回唔回了

(半題外話) 其實比卡的 red 我也想過回回, 可是想不到說甚麼 ... (搞你的錯 -.-)

不過你的話不能說沒有道理, 大概那些 "幾個月唔更新" 的都可能即興一兩章 然後荒廢了
簡單而言, 開始發文時還是想清楚好
回復

剛剛在想…
是不是有比回帖更方便的渠道溝通,所以就懶得回文呢?(比卡也知道這是甚麼回事吧
回復

剛剛在想…
是不是有比回帖更方便的渠道溝通,所以就懶得回文呢?(比卡也知道這是甚麼回事吧
沙奈朵‧路比 發表於 17/12/2011 11:22 PM

啥?我神馬也不知道哩!究竟是神馬一回事?
回復

啥?我神馬也不知道哩!究竟是神馬一回事?
極級比卡超 發表於 15/1/2012 10:23 PM

你會不會遲了點回帖?
不就是那個能夠讓很多人同時地透過不同顏色的字進行文字附帶表情溝通的那個讓人可以在一群人當中互相即時地交流以及可以玩閉閉燈開開燈扮人扮得扮馬的那個……程式囉
回復