香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2099|回復: 16
打印 上一主題 下一主題

[注意!]發現新基因﹐命名為POKEMON!

關閉 [複製鏈接]
相關網站:  http://www.reflector.com/health/ ... 10.6834818951937236
http://health.dailynewscentral.net/content/view/000316/31/
http://health.yahoo.com/news/54693
概況:
Dr. Pier Paolo Pandolfi 於2005年1月19日(星期3), 研究發現一個新的基因組織。並將其簡稱命為"POKEMON", 全名為Pok Erythroid Myeloid Ontogenic factor(POK Erythroid Myeloid Ontogenic factor +M)

Pandolfi 表示﹐癌細胞的基因密碼中﹐停止POKEMOn活動後 癌細胞會會無效。
目前發現大部份癌細胞能以此方法制止。至於扺消POKEMOn能否殺死癌細胞﹐仍在調查中。
----------------------------------------------------------
Sorry, 我譯錯....XDDDD

POKEMOn 唔係致癌基因。以下有祥細解釋:

癌症(Cancer)﹐係由基因突變所致(Genetic mutation)。
而引發癌症ge基因﹐叫做 Oncogene, 又或者 Ontogen。
唔同ge Oncogen, 會對唔同類型ge癌症或細胞做成影響﹐即係話﹐會引發唔同種類ge癌症。
但係近期﹐科學家發現﹐原來癌症都可以有"總掣"。 而呢個"總掣"就係我0係上面講過ge "POKEMOn"啦。
半句話講﹐要中左POKEMOn之後﹐先會有癌症。
但係中左POKEMOn, 未必會有癌症

本紅唇娃再次為翻譯錯誤道歉。

[ Last edited by 紅唇娃 on 2005-1-23 at 04:09 AM ]
有冇搞錯阿....
竟然張D咁可愛的pm 做成人類殺手.....

板權費!
回復

O.O<-----呆呆的我
|\
( ---------------------------------------------------------
(                                                           )
(                    可惡[E-Ang]                       )
(__________________________________)
回復

我地班人睇左、玩左pm咁多年,
我地都仍然健在-_-"

都唔知條外國佬有心定無意!
回復

個人認為是有意的.....
"POK Erythroid Myeloid Ontogenic factor +M"
為什麼最後要特地+個"M"0.0
回復

應該反對佢啦~~~~咁都可以叫POKEMON
明明應該PEMON(因為第一個字係Pok)
回復

張d pm變成人類殺手...............................唔制ar[E-Ang]
回復

咩無版權既咩-.-
回復

Originally posted by pokevect at 2005-1-22 11:12 AM:
應該反對佢啦~~~~咁都可以叫POKEMON
明明應該PEMON(因為第一個字係Pok)

其實應該係 PEMOF...
回復

有點無聊......
其實這些......
就像流星號一樣
Mobilesuit Embedded Tactical EnfORcer
這樣吹到個METEOR(流星)出來
你都吹他不漲......
況且
這樣名算吧了
理來都費力......(爆逃)
回復