香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 15558|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

新手問題

我想問好多個問題0.0…
請問:
1. 隻精靈遲左進化會唔會d能力差d?
2. 加入既時候係lv1既精靈同由蛋爆出黎既精靈既能力係咪無咩差別? 定係蛋爆出黎既會好d?
3. 請問跑的話係咪會餓得快d?
4. 請問有無邊個地方會有好多apple/big apple之類?
THANKS!

另外呢…
(其實唔知係咪已經有人post過…@@" )
我最近好似發現左一d野…
就係 對於A精靈…對佢傷害1/2既屬性既gummi…係A黎講…係幾鐘意的…(唔係最…不過係次等鐘意…)
我岩岩搵兩隻精靈試過下…好似真係咁…
不過都係唔係太肯定…
有錯請指出…
(如果po過那就請無視吧=w=+)
1.不會
2.是有些差別,但沒說誰較高
3.不會....吧?
4.apple woods

5.這有人說過了-3-
回復

(終於有人答…好感動T_T)
其實關於第5個point…我係因為見到有人話剋佢先岩佢食…不過又好似唔係…
之前試過似乎係調返轉…
所以係度順便打埋…
原來已經有人講過…真係唔好意思X_X
回復

1.不會
2.是有些差別,但沒說誰較高
3.不會....吧?
4.apple woods

5.這有 ...
hkpnve2 發表於 4/6/2011 09:39 AM

1:早進化同遲進化除o左進化時HP+10,其他能力+5之外,成長率會有差別(視乎個別PM而定),
但探險隊中成長率o既改變似乎冇上集救助隊o甘明顯
2:由蛋孵出o黎o既PM比一般PM多10HP,其他能力多5,而且隨機有遺傳招式(亂數決定)
3:唔會
回復

1:早進化同遲進化除o左進化時HP+10,其他能力+5之外,成長率會有差別(視乎個別PM而定),
但探險隊中成長率o ...
卡斯 發表於 4/6/2011 12:03 PM

1. 哦…咁主角咪越低lv過關越好?_?
(因為早d過二周目然後進化?_?)
2. 任務比既蛋會遺傳邊個既技能?_?
定係任務以外都可以有蛋?_?
回復

1. 哦…咁主角咪越低lv過關越好?_?
(因為早d過二周目然後進化?_?)
2. 任務比既蛋會遺傳邊個既技能?_? ...
Charliez 發表於 5/6/2011 09:00 AM

1:只係主角LV太低二周目會好辛苦,一般過完二周目大約LV45~50左右
2:本編o既遺傳表適用,可以上Aucy查下,但注意本編o既招式效果同探險隊有差異
冇記錯蛋就只能由完成任務獲得
回復

2. 蛋的pm較野外的強小小(個人)
3. yes
4. 如果係時/闍/空之探險隊 就去蘋果森林 日文不記得 好似係冒險地圖第6/7個
回復

gummi (計gummi攻 pm受..囧)

同系 +7(赤青) +5(時暗空)
乘二 +4
乘一 +3
減半 +2
無效 +1

雙系的分開計算( 路卡利歐食silver gummi(鋼) IQ+5再+3 (+8) )
只對胡說樹愛哭樹有效的名字騙人的那啥石頭 +10
詳細可參考http://bulbapedia.bulbagarden.net/wiki/IQ
回復

gummi (計gummi攻 pm受..囧)

同系 +7(赤青) +5(時暗空)
乘二 +4
乘一 +3
減半 +2
無效 +1

雙系的 ...
☆TobyTse99☆ 發表於 16/6/2011 12:57 AM

好感謝你回應我咁多個問題呀…
但係Gummi睇落都好似怪怪地…
因為如果係計Gummi 攻 pm受的話…即係Gummi 屬性對PM屬性x2應該加得多d?
即係例如比火系Gummi比草系PM食會加多d?
但係我之前試驗既好似岩岩相反的樣子…
即係如果比火系Gummi比草系PM食會doesn't like…
如果比雷系Gummi比草系PM食就會quite satisfy…
的樣子…@@!
(定係其實我理解錯左?@w@)
回復

唔好意思 我第一次玩 想問點捉精靈?? 係咪隻隻精靈都捉得??? 我玩青之救助隊 thx
回復