香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 6390|回復: 17
打印 上一主題 下一主題

[隊伍] 風沙隊求改(21/5更新)

沙河馬 (M) @ 剩飯
特性: 沙嵐
EVs: 252 HP / 168 Def / 88 SDef
Impish Nature (+Def, -SAtk)
- 地震
- 打呵欠
- 懶惰
- 岩釘

滅絕虫 @ 速專
特性: 下載
EVs: 136 HP / 252 SAtk / 120 Spd
Modest Nature (+SAtk, -Atk)
- 虫鳴
-火焰發射
- 冷凍光束
- 蜻蜓迴轉

班吉拉 (M) @ 專頭
Trait: 沙嵐
EVs: 56 HP / 252 Atk / 200 Spd
Adamant Nature (+Atk, -SAtk)
- 石刃
- 液尾
- 追擊
- 岩釘

拉兄 (M) @剩飯

特性: 浮遊
EVs: 4 HP / 252 SAtk / 252 Spd
Modest Nature (+SAtk, -Atk)
- 流星群
-自我再生
-十萬伏特
-醒火

赫拉克羅斯 (M) @ 專頭
特性: 根性
EVs: 4 HP / 252 Atk / 252 Spd
Jolly Nature (+Spd, -SAtk)
- 百萬大角
- 近身拳擊
- 石刃
- 夢話

寶石海星 @ 剩飯
Trait: 自然回復
EVs: 136 HP / 156 Def / 216 Spd
Timid Nature (+Spd, -Atk)
- 精神衝擊
- 沖浪
- 自我再生
- 高速旋轉

水鬼 (M) @ 剩飯
特性: 儲水
EVs: 252 HP / 252 Def / 4 Spd
Bold Nature (+Def, -Atk)
- 滾水
- 影子球
- 劇毒
- 自我再生

鋼鑽鼴 (M) @ 氣球
特性: 挖沙
EVs: 4 HP / 252 Atk / 252 Spd
Jolly Nature (+Spd, -SAtk)
- 地震
- 岩崩
- 十字剪
- 劍舞

呢隊係咁改係咁改, 勝率尚可, 但係用起手上黎就硬係有d阻滯
拉兄前身為惡龍, 後尾因為太怕袋鼠而改左用拉兄同赫拉
而家比較怕釘,遇上草鋼比較麻煩 同埋聯防上好似出現左d問題
能力盾在gen5下沒多少有作用了
沙隊還是把班班換上吧

整隊速度不算低 拉兄沒必要速專了 而且350不極速是比100速極速專圍慢的
既然抗不到草鋼那麼便帶醒火

赫拉選上專頭但配夢話 顯然就是給予對方進攻機會
要明白被催即醒就送機會了

鑽鼠雖然速度翻倍後很高
但這種速種還得注意一下沒了天氣後的速度
極速還是比較穩固 而且已經有劍舞確保清場的攻擊力
回復

專頭根性 赫拉克羅斯真的有點兒怪
如果用毒玉/火珠  就可以免了夢話
滅絕虫的蜻蜓返........................

河馬是可以用的
我的用法 可以參考
EVs: 252 HP / 252 Def  / 6 SDef (最好0速)  放便上場方天氣(EG.面對放雨牛蛙)
252D (我就比較重視擋格) 而你大部份PM都已經可擋格
(+Def, -sp )     
- 地震
- 吹飛 (破強化)
- 懶惰
- 岩釘
回復

專頭根性是為了「帶兩個專頭」, 完全沒有問題
相反毒火玉在沙天氣下嚴重損血, 更不適合
滅絕蟲蜻蜓返沒有問題

整體上問題不大
但注意聯防軸心帶專愛所引起的操作問題
而且有沙天氣卻沒有用飯是很耗血的
小心老母、雷烏、用瓦割的鋼鑽、草鋼+鬼燈的聯防等
回復

河馬是可以用的
我的用法 可以參考
EVs: 252 HP / 252 Def  / 6 SDef (最好0速)  放便上場方天氣(EG.面對放雨牛蛙)
252D (我就比較重視擋格) 而你大部份PM都已經可擋格
(+Def, -sp )     
- 地震
- 吹飛 (破強化)
- 懶惰
- 岩釘
fortexe2 發表於 19/5/2011 02:55 PM

只得地震打唔到的東西太多了
可以唔要吹,加多招冰牙
回復

專頭根性是為了「帶兩個專頭」, 完全沒有問題
相反毒火玉在沙天氣下嚴重損血, 更不適合
滅絕蟲蜻蜓返沒有 ...
Tamaki David 發表於 19/5/2011 05:46 PM

其實之前用開都覺得有d諸多阻滯 你建議聯防軸心應該點樣?
回復

班班專頭但係岩釘???
回復

班班專頭但係岩釘???
卡樂B 發表於 21/5/2011 12:18 PM

有機會先放 班班某程度上對某d精靈起到阻嚇作用
回復

咁放完之後就要即刻換走~
咪姐係俾機會人地~_~???
回復

咁放完之後就要即刻換走~
咪姐係俾機會人地~_~???
卡樂B 發表於 21/5/2011 04:22 PM

可能啦...不過我覺得對方換得人都係換一d反制班班既pm
咁所以即刻換走好似冇咁大問題....

而家又有另一個問題, 轉完pm之後比較怕虫系 尤其係滅絕虫
而係滅絕虫當中 更怕岩切三攻
拉兄轉左剩飯之後效果比專眼同埋想像中好
另外海星既精神衝擊需唔需要轉做精念?
精神衝擊原本針對小馬王同埋殘血盾牌
當然超能力系既攻擊都想做埋反格效果
但係而家精神衝擊秒唔到大部分格系如袋鼠, 老母神
大家意下如何?
回復