香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 8741|回復: 25
打印 上一主題 下一主題

在數學培訓班裏的一件不愉快的經歷

我地學校(本人是小六)四至六年級有個叫「數學培訓班」既培訓班  係喺每班挑選幾個叻既同學入去(本人有份)  然後參加全國數學邀請賽--希望杯
我地小六係每個星期五都要上呢個培訓班  今日戈個授課老師係出晒名脾氣唔好  鬧人極度大聲(大聲到難以想像)既老師  佢亦都係我班既班主任
上個星期我地參加左希望杯比賽  今日係派發戈張試卷既日子  培訓班一開始戈陣我同我個fd係度傾計  跟住比戈個老師話(唔算好大聲)  之後我地咪唔傾lor  之後佢就派戈張希望杯紙卷~~
派左之後我地當然係咁問人地幾分啦~~  跟住老師就同我地一齊解題啦~  一路都有d聲音係度傾計(當然唔係我)
解到第二題  我發現我支水跌左出黎  我梗係「濃」低身去汁番佢啦  當我擺番支水落書包戈一刻  戈個老師突然發火(應該因為d人係咁傾計 唔包括我)  係咁鬧人(我唔知佢鬧邊個)
鬧完之後  佢就話「冇心情  唔解啦」(好大聲) 之後佢就好大力咁打開班房對門  然後走左出去
跟住d同學個個望住我  好似個個當晒老師鬧緊我咁  應該係因為一開始戈陣我有傾計  之後老師番黎  同我地講叫我地番自己既課室做家課  佢冇心情解題(好大聲)
之後番到課室  我戈班有份參加戈個班既人都話多得我傾計  佢地先有得做家課
好慘lor  根本唔係我傾計  就算戈個老師係鬧我  我始終都係冇傾計  比人屈~

以上只作抒發  可無視
不必介意吧 有些老師總是喜愛發癲的 幸好我校沒有 自問冇做虧心事就得了
回復

每個人都有唔開心的事(我都有好多)
只要你知你冇傾計,問心無愧,唔使理人的感受
回復

+1

一日會有幾多人會唔開心???

只要自己真係冇做過,人地點話你需要理嗎???

我相信善口善報,惡有惡報的!...
回復

我覺得佢冇心教直情可以投訴佢,正一浪費授課時間,參加得聯課活動,係由個導師到時話想唔想教咩?(重要個reason正一無理)離譜。
回復

希望杯我參加過...
沒記錯只有一年拿到三等獎

樓主你可以重點在自己上面,別人你也操縱不來吧
別太介意=]
回復

希望杯我參加過...
沒記錯只有一年拿到三等獎

樓主你可以重點在自己上面,別人你也操縱不來吧
別太介意=]
Roserade~~fans 發表於 19/3/2010 11:37 PM
謝謝大家~
希望杯嘛=.=  我參加過兩次第一試  一次零分(不要笑我)  一次十八分  滿分沒記錯是一百二十分  d題目好難-,-
今天我又代表學校(一共八人  由那個培訓班老師帶隊)去參加了澳門校際奧林匹克數學比賽(本人是澳門人)  d題仲難過希望杯~~  不過有一題我好有把握岩  應該唔會食蛋
回復

樓主有否曾參加國聯?(我不知澳門有否)
回復

樓主有否曾參加國聯?(我不知澳門有否)
征服者乂路比 發表於 20/3/2010 06:21 PM
我不知道國聯是什麼
但希望杯是全國數學邀請賽  還有今天的是澳門校際奧林匹克數學比賽
回復

我不知道國聯是什麼
但希望杯是全國數學邀請賽  還有今天的是澳門校際奧林匹克數學比賽
FONGKII 發表於 20/3/2010 06:23 PM

國聯是澳洲新南威爾斯大學國際聯校考試,不知是不是香港才有,樓主有否聽過?
回復