香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1130|回復: 3
打印 上一主題 下一主題

男女大不同(補完中)

男女大不同(補完中)
大家有冇發覺有部分同一款精靈,男女o係外型就有分別(圖有需要既可以補)
以下為全國no.
012 巴他蝶 女仔o係下面對翼有兩個位黑左一部分
019 小哥達 男仔條d鬚長過女仔
020 哥達 同小哥達,都係男仔d鬚長過女仔
025 比卡超 女仔尾部有個齒位
041 波音蝠 男仔d牙長過女仔少少
042 大口蝠 男仔d牙長過女仔少少(家族問題???)
044 怪味花 頭上啡色既花蕾上白色既點點:男,3點 女,1點
084 多多 女仔條頸變左白色
085 多多利 女仔條頸變左白色(未確實,因為我仲未見過女仔既多多利)
118 獨角金魚 男仔隻角長過女仔
119 金魚王 男仔隻角長過女仔
123 飛天螳螂 女尾既尾部長過男仔(大概是螳螂后吧)
129 鋰魚王 女仔條鬚變左白色
130 鋰魚龍 女仔條鬚變左白色
165 巴飄蟲 女仔對角細過男仔
178 天然鳥 男仔腹部既黃色間條比女仔多一條
194 烏波 女仔頭上既天線比男仔少一對
195 沼王 男仔背鰭比女仔大
202 果然翁 女仔有塗唇膏
203 麒麟奇 女仔尾部花紋較細
208 (大)鋼蛇 女仔左右各少左1隻牙(大牙位置,冇刷牙!?)
217 圈圈熊 女仔d胳肢窩底(格肋底)毛多d
229 累魯加 女仔對角比男仔細

因為小弟唔係勁,所以暫時都仲有好多圖鑑未儲到,但會盡力&盡快補完佢,希望大家可以幫忙補完
其實鑽石珍珠版已經有男女分別
不過不是每一種精靈都會有分別
另外樓主上aucy看就可以了..
回復

原來有嫁=,=我真係唔知道(仲戇戇居居咁開左個post添)
回復

我只知道比卡超尾巴& 果然翁 有唇膏
但其他的真係唔發現...
希望pm 發展有更多 雌雄 的外觀分別
回復