香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 20762|回復: 28
打印 上一主題 下一主題

第五粒星:光輝之葉(かがやくはっぱ)

在草叢中和精靈對話時,有時可以獲得光輝之葉(かがやくはっぱ)。
和アクセサリー及普通道具不同,精靈是在任意情況下拾到的。
同一隻精靈拾到五塊光輝之葉後可到若葉鎮找コトネ(ヒビキ),會被她(他)表彰。(訓練員卡☆追加。)
目前判定了以下資訊
  • 有野生精靈出現草叢中對話便有機會拾到。
  • 拾到光輝之葉的地點是固定的。
  • 拾到光輝之葉的地點是按精靈的性格決定,每個性格在城都和關東大約有2-3個地點。
  • 種別、性別、特性、親密度等對拾獲光輝之葉沒有關係
  • 拾到葉子的精靈會有「!出現→跳躍→左回轉?右回轉+小跳躍→?出現」的反應
  • 沒有限定要一次便拾到
  • 同一個地點一隻精靈只可拾獲一塊葉子,不過只要是同性格的精靈,在同一個地點不會因為前一隻精靈拾走而沒有葉子可拾。
  • 以下是暫時發現的性格和出現地點的關係表:
    性格地點
    まじめ34號道路
    わんぱく34號道路
    おとなしい2、4、6、32、48號道路
    のんき4、48號道路
    のうてんき48號道路
    ひかえめ7、8、33、36、45號道路
    なまいき31、47號道路
    うっかりや39號道路
    せっかち26、39、44號道路
    おくびょう38號道路
    さみしがり10(發電所前)、38號道路
    いじっぱり37、46號道路
    ゆうかん37、42、46號道路
    おだやか2、4、6、32、34、48號道路
    れいせい7、14、33、36、45號道路
    ようき1、3、5、31、34號道路

目前已知上面資訊,有新資訊再補充
自:http://www37.atwiki.jp/hgss/pages/78.html

評分

參與人數 1功績 +1收起 理由
剎那+ 1提供資訊。

查看全部評分

估唔到係草叢汁野 會有野拎= =
回復

試過幾次(同一隻)
估唔到係最後一粒星
回復

姐係要去晒以上地方先可以有機會拎到第5粒星=口=
回復

即係只係得某幾個性格既pm 可以用黎拎第五粒星?
同埋係咪要遇過野生pm 之後, 先可以係個格度同自己隻野講野?
回復

1.唔係,只係其他性格未完全發現會出見既地方
2.唔係,我試過只要係草地上狂同自己隻野講野,3~6次之後就得到

不過我隻水君係33,8號道問左成粒鍾都拎唔到第5粒
但係相同性格的紅水都係33,8號道又問到有 - -
回復

d葉要係打怪果時拎 ?
定係問人
回復

d葉要係打怪果時拎 ?
定係問人
next7060 發表於 19/9/2009 06:44 PM

唔一定要打怪, 係草地上就ok ;
同隻寵講野 - -  (唔一定一兩次就有)
回復

1.唔係,只係其他性格未完全發現會出見かがやくはっぱ既地方
2.唔係,我試過只要係草地上狂同自己隻野講野,3~6次之後就得到かがやくはっぱ

不過我隻水君係33,8號道問左成粒鍾都拎唔到第5粒かがやくはっぱ
但係 ...
05099 發表於 19/9/2009 06:41 PM
岩岩成功執哂5塊拎到第三粒星(我爆左機同玩完運動會)
全部都係遇完pm 再傾計就得, 不過我就未試過好似你咁係咁係同一個位傾

題外話, 另外兩粒星係咪儲齊圖鑑同bt 100連勝?
回復

岩岩成功執哂5塊拎到第三粒星(我爆左機同玩完運動會)
全部都係遇完pm 再傾計就得, 不過我就未試過好似你咁係咁係同一個位傾

題外話, 另外兩粒星係咪儲齊圖鑑同bt 100連勝?
skp 發表於 19/9/2009 06:54 PM

儲齊圖鑑就應該係......bt 100連勝就唔知,我只係一金五銀 - -
運動會真係要450分先有星?  or 每項比賽都第一就有?
回復