香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 10136|回復: 31
打印 上一主題 下一主題

[研究] 224 章魚桶 配招研究

關閉 [複製鏈接]

第一次做研究,有錯請插。
主持:中國四大發明的其中之一 墨,發明者—孔子講述發明之經過......
孔子:我每日都座在湖邊釣魚,有一日呀,無喇喇釣到舊橙色的東西,就番屋企養佢囉。點知,佢狂標d黑色的水出離,未裝起佢研究囉。
主持:多謝孔子上離「發明知多d」擔任家賓,下集請離孫中山講述發物蒸機的經過,再見!

講完gag,去番正題。

224 章魚桶  

登錄/註冊後可看大圖

特性:吸盤   

不會被別人強迫換人

狙擊手

擊中對象要害時,招式威力X 2

(特性兩個都差唔多,睇你點用。吸盤要有高先讀能力,鋼鳥出吹飛時換人,再用大字燒炮佢炮轟
佢(小心佢D戰鳥同聖鳥一擊)。狙擊手方面呢就睇?你D RP......RP高人可以一用。)

Min- Min  Max Max+
HP    75         -    291  354    -
物攻 105      221  246  309  339
物防  75      167  186  249  273
特攻 105     221  246  309  339
特防  75      167  186  249  273
速     45      113  126  189  207

主持:唔該請囧神分析一吓章魚桶。
囧神:章章的種族都ok......但成日比人理會,出場率唔高(低),不過我認為這二星的東西絕對唔值
二星(拍桌中)。這東東雙攻達105,不錯不錯,所以做雙刀手可以用得出神入化。耐力三角都ok,不太好也
不太差,應該挨到一兩招。作為接力的終點真不錯,可以狂屈人。速度呢就......對唔住,去個廁所先。速度其實好快架,可以快過壺壺龜同熔岩龜!!
主持:有冇快過其他精靈呀,快過的都是「龜」呢。
囧神:呃......它帶上速專,再爆速,可以快過85種族的精靈呢。快過鋼鳥,一招大字?佢呢。不過靈活
度大大降低,出完一次就要換人......
主持:多謝囧神參與我地的節目,下集再見!!

實用招式
物理:塵埃噴射,岩石飛刀,拼死抵抗,報恩,報復,攀瀑,捨身撞擊,投擲地球
特殊:訊號光束,冷凍光束,水之波動,醒力,暴風雪,精神念力,火焰噴射,污泥爆彈,大字燒,
     能量球,充電光,滑浪,種子爆彈
變化:電磁波,劇毒求雨影子分身,睡眠,忍耐,夢話
藍色係唔推薦
紅色係禁左

物理和特殊的打擊面好大,大部分的屬性的招式都有。
岩石飛刀:可以破替身,平均威力係75。最衰章章冇石刃。
忍耐+拼死抵抗:威力不俗,人地唔死就你死。
報復:速度慢,威力*2=100,唯一惡系的招,增加打擊面。
攀瀑:本系技,博驚慌
冷凍光束:打草
醒地:打雷,打埋鋼(盾)
精神念力:打格,毒

火焰噴射 大字燒:打草,鋼
能量球:打岩,地,本系
充電光:打飛,+特攻
滑浪:本系技
電磁波:想先出就出,博出唔到招
劇毒:唔係太推薦,章章唔適宜打消耗戰
睡眠(+夢話):?完就搵隊e醫番好,鍾意就配夢話(浪費技能格子)。

打擊面
屬性         剋制  盲點

雷+冰+岩   8     UFO
火+水+惡   9     企鵝 龍蝦 大力蛙
草+地+冰  10   鋼人 鬼蟬
水+雷+蟲   8   鬼蟬
超+惡+火   8     火狗 龍蝦 火鋼
雷+地+火  10   蜻蜓龍
火+地+冰  10    0
自己鍾意點用就點用

好,到配招

雙刀型

努力值:252a 252sa 6hp
性格:+a -sp/+sa -sp
道具:剩飯/氣腰/攻果(忍耐+拼死抵抗)/先制爪
岩石飛刀/火焰噴射/冷凍光束/充電光/能量球/精念(選二)+攀瀑/滑浪+電磁波/劇毒

普通的雙刀配招,冇咩特別。想先出就電磁波。

先出型

努力值:252sp 252a/252sp 252sa
性格:+sp -d/+sp -sd
道具:速專/速果
岩石飛刀/火焰噴射/冷凍光束/充電光/能量球/醒地/精念/替身(選四)+忍耐+拼死抵抗(用速果,少兩攻招)

對住盾應該可以先出,出d剋制佢地d招。忍耐/替身發動速果,再拼死抵抗清場

欺空型

道具:氣腰/剩飯
岩石飛刀/火焰噴射/冷凍光束/充電光/能量球/醒地/精念/替身(選四)+忍耐+拼死抵抗(用速果,少兩攻招)

對住盾應該可以先出,出d剋制佢地d招。忍耐/替身發動速果,再拼死抵抗清場

惡搞型(幸運型)
道具:Razor Claw(容易擊中對象要害)
岩石飛刀/火焰噴射/冷凍光束/充電光/能量球/醒地/精念(選三)+集氣
一開始出集氣,出三次有一次會心,買三送一。RP神可一用(冇人用)

天敵

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

一些盾,章章似乎打不痛

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

一d草/雷招打到章章飛天

新手第一次研究,錯漏百出,唔諗住加分

評分

參與人數 1功績 +1收起 理由
anteater+ 1原創內容

查看全部評分

雷+冰+岩   8     0
火+水+惡   9     0
草+地+冰  10    0
水+雷+蟲   8     0
超+惡+火   8     0
雷+地+火  10    0
火+地+冰  10    0

樓主無視了浮游特性的鋼鍾
先出型

努力值:252sp 129a 129sa
性格:+sp -d/+sp -sd
道具:速專/速果

既然速度要針對盾
雙攻就不能平分了
否則威力不夠
建議全特攻

回復

物攻可無視掉
盡力去補足特攻盲點吧
這玩意隨了作接力終點沒大作為
回復

原帖由 David王 於 29/4/2009 08:01 PM 發表

樓主無視了浮游特性的鋼鍾

已改, sor
回復

如果呢隻野係連蛋同卡比都可以推例既攻擊手就真係正LO
諗清楚邊d先係天敵 咩係天敵先再研究

火鋼 磁怪 水格 水惡 鋼鐘  蜻蜓龍
你個D配招既盲點 自己分左佢

回復

原帖由 jordanisbun 於 29/4/2009 07:56 PM 發表
鋼鳥出吹飛時換人,再用大字燒炮佢炮轟
佢(小心佢D戰鳥同聖鳥一擊)。

精神念力:打惡,蟲

雷+冰+岩   8     0
火+水+惡   9     0
草+地+冰  10    0
超+惡+火   8     0
雷+地+火  10    0

這全部都是奇聞

沒寫欺空用挺浪費的
回復

話說吸盤不只是讀吹...也可以當接力終點的吧,,,,,,,,

不過我認為這二星的東西絕對唔值
二星(拍桌中)

萬一星數制換為10個等級,玩家看見這研究說章魚桶只有2星會否慘叫?

你會怎樣xsk(以上是蟻大名言改版)

速度其實好快架,可以快過壺壺龜同熔岩龜!!

真的很快(被打)

這隻不是放毒的料來的吧,.....

沒人叫你和電系硬打的吧...打鋼系一個沖浪也夠對方痛了吧........

是嗎,一隻岩或鋼系就是你死硬的了,鬼系就要舉白旗的了

求雨:+本系技攻,威力*1.5*1.5=*2.25

你有這麼多時間去放雨嗎.....

是想說搏膽怯嗎...但那45速...機會大嗎....

精神念力:打惡,蟲

屬性也不懂,你精念打到惡系我食本漫畫給你看,超系是打毒和格的大哥orz

能量球:打岩,地

嚴重無視本系技....能量球是打同系的吧...

話說沒了接力終點的型的???

P.S 章魚桶正式能力是這樣的吧....

Min- Min Max Max+
HP   75              - 291 354 -
物攻  105     221 246 309 339
物防   75       167 186 249  273
特攻  105     221 246 309 339
特防   75       167 186 249  273
速      45        113 126 189 207

....嗯..補充了點point上去(逃)

回復

倒是想說說物攻其實都OK

樓主漏了種子爆彈..
個人使用逆流而上、種爆、岩刀、電磁波..
打擊面唔差...只係遇上草格、毒格無能為力...
可考慮減速先爪..
火發、逆流、種爆、岩刀...
回復

忽略了攀暴打神蛋和卡比的威力(打得痛才算)
啥啊,起碼能嚇一嚇神蛋,僅此而已。

這東西打朝北鼻蠻痛的,僅此而已。
回復

岩石飛刀:可以破替身,平均威力係75。最衰章章冇石刃。
報復:速度慢,威力*2=100,唯一惡系的招,增加打擊面。
冷凍光束:打草
精神念力:打格,毒
火焰噴射 大字燒:打草,鋼
能量球:打岩,地,本系
充電光:打飛,+特攻
滑浪:本系技
電磁波:想先出就出,博出唔到招
睡眠(+夢話):?完就搵隊e醫番好,鍾意就配夢話(浪費技能格子)。

樓主請先了解一下什麼招式才是實用
這是什麼??
岩石飛刀可破什麼的替身?
這速度還拼死抵抗?
這速度逆流真的令我很驚慌
先實戰數場你便知這些招式的問題..
回復