香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 3102|回復: 10
打印 上一主題 下一主題

[學術] 中學的同學....有關debate team

大家學校有冇debate society或者debate team??

我地有...被人邀請考慮入team...我係deb. so.的

有冇咩技巧來研究下
我上regular lesson時都有教debate的..
debate最緊要是你的語氣夠強硬,
當然也要有point... 但present技巧很多時也會影響到內容分數
反應要夠快, 要識隨機應變
如果條問題(points of information / floor question)唔識答
可以試下講另一d唔關事但係又超勁ge point
仲有最緊要唔好超時, debate要用point form寫que card
因為超時(我上英文學個陣係)一秒扣兩分-_-
成篇文要有層次, good organize
captain要寫兩篇文speaker寫一篇
雖然captain要寫兩篇文但只係summarise speaker d points
所以speaker還是比較辛苦的, 特別係1st同2nd speaker
回復

中辯還是Eng???
主要睇你擔當甚麼位置。
基本野Debate So. 應該都講晒
將你學到既發揮出黎已經好好了
事前準備功夫要足
當然同隊友既默契亦係重要既一環
如果條問題(points of information / floor question)唔識答
可以試下講另一d唔關事但係又超勁ge point

相反
避而不答係大忌
會畀評判扣好好好多分
答唔到都要頂硬上
只能怪你事前準備功夫不足了
"辯論"唔係只"論"不"辯"吧
據說上年inter-class debate中 某班被指避而不答 失了很多分數
雖然captain要寫兩篇文但只係summarise speaker d points

captain亦需要界題吧......

回復

看親辯論兩方都是不答問題的...
有咩問題?
回復

中辯.

主辯要界題哦...但free de可以選擇性避答....但當然不可全不答...但答時要簡結

算吧...我會努力的

唔答會扣分...當然有問題....

回復

回復

咪係lo....哥次同班同學free de...我串到佢冇聲出...
回復

有point有resons and be confident
回復

玩辯論

性格:
堅持己見(固執)
自信
聲線響亮(不要過大)

技巧:
多論點(諗埋人地會點駁你 再駁佢)
盡量不要重覆一個論點
合作  與隊友的默契也不可少
回復

辯論如果做到的話
要好正面清清掃過人地ge問題
然後自己再帶出更強而有力的pt.
當然建基於此而作的問題就是正中下懷
講野會勁順
回復