香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2615|回復: 34
打印 上一主題 下一主題

新手一個,唔係好識點配招,唔該大家幫幫忙

no.386攻擊型http://pokemon.aucy.com:81/gba/pic/fr202.png,唔係好識點配招,唔知咁樣得唔得(放心,唔係用修改器改的,只係NetBattle用的)
+++10
努力值分配:244速+252特攻+14攻
性格+sa-sd
裝備道具:http://pokemon.aucy.com:81/nds/items.php?search=%C7e%C6%F2%C7J%C7F%C7%B5%C7%D3%C6%E3%C7%EF
咁樣ok嗎?唔該幫我評評

精念+傻力氣+Ice beam+10mV
加到比396快?
252特攻,餘攻....

道具用lum berry或xD光粉或shell bell....
回復

咩係光粉....?點解Ice beam比好?lum berry同shell bell都係回復類既,但係no.386攻擊型既雙防種族值得20,我玩呢隻既目的係玩速攻........好多野都唔明=.=
回復

原帖由 無聊人=.= 於 3/2/2007 08:55 PM 發表
咩係光粉....?點解Ice beam比好?lum berry同shell bell都係回復類既,但係no.386攻擊型既雙防種族值得20,我玩呢隻既目的係玩速攻........好多野都唔明=.=

對方命中x0.9.....
增幅會降特攻.....
lum不是.....
bell總比剩飯好.....
沒啥道具有用的......
回復

還是不明白.....既然四個配招都沒一威力過100的,為何shell bell和lum berry比好?
回復

Superpower有120的OTZ
Psychic Boost有很強的副作用
而且Ice Beam和Thunderbolt也有95啊-.-
速攻手最怕是有狀態
所以用Lun Berry防狀態
回復

跟住我想問問火雞,玩二刀
封門,火焰噴射,昇龍拳,地震
努力值分配:252攻 176速 82特攻
裝備道具:剩飯
性格+sa-d

ok?
回復

雙刀啊Orz
封門換雷拳
昇龍拳換爆瓦片
252速129雙攻
+速-防/特防
回復

原帖由 無聊人=.= 於 9/2/2007 21:37 發表
跟住我想問問火雞,玩二刀
封門,火焰噴射,昇龍拳,地震
努力值分配:252攻 176速 82特攻
裝備道具:剩飯
性格+sa-d

ok?

火雞我還是建議玩物攻較好
如果玩雙刀~封門會沒意思.......
回復

隊中已經有兩隻精靈全靠大家意見成功配好,thx for 意見,我想問no.382http://pokemon.aucy.com:81/gba/pokemon.php?on=382這樣行嗎?
配招:冥想,滑浪,冷凍光束,十萬伏特
努力值分配:252特攻 252特防 14防
裝備道具:想不到=.=用來做攻防盾該配什麼道具呢?

另外,聽說no.382的特性除了可以下雨外,還會每次出水系招時也有乘以不知多少(好像除了屬修,還乘以不知多少
)的厲害,那麼"不知多少"是多少?
回復