香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 12837|回復: 44
打印 上一主題 下一主題

由第一代開始玩poke的人, Come in~

關閉 [複製鏈接]
由第一代開始玩pokemon card的人, 對現在的pokemon card有何看法?

[ Last edited by Freedomlacus on 2005-7-4 at 03:34 PM ]
改變了很多= =
玩法比之前的豐富~
我好像是97開始玩的
第一張卡就係噴火龍97年版
個時都幾值架=..=
後來
大約是無線唔做比卡超就唔玩了~
但自從
有線做返又開始有玩
現在想起來
真的變了很多
雖然有些好像很強行改變...
不過 依然有個缺點 就是 

好花錢...人地12蚊,寵物要28蚊卅0卅
回復

據說3、4年前很流行,但現在遜色多了
可能因為其風格不合香港小孩 ?
太少變化商品/太貴也是問題(像四驅車一樣)
但其gba rpg game仍是十分受香港小孩歡迎  .o.
這個市場雖沒gundam深入民心,其仍有發展潛力
可惜目前為止沒有一間公司/機構有能力將之展開

(p.s.我不是第一代,是最近代  XD)

[ Last edited by Kaoru on 2005-7-4 at 03:40 PM ]
回復

.........Like sonic hunter said,

不錯, Charizard當時=王, 100 damage無人能敵.......現時, 100 Damage好正常....而且速度變態, 2 turn 100 damage....

[ Last edited by Freedomlacus on 2005-7-4 at 03:42 PM ]
回復

但係舊card用新card玩法好屈,
所有trainer唔係supporter,一round用幾多張都得,
仲有好似gust of wind唔使flip coin,
同埋super en removal,自己discard一張en,對手discard 2張en.
用來discard對手D special en.都幾屈機,
不過最慘D獸太弱。
回復

我玩左四五年,
以前真係都好好玩,不過衰在0個班孩之寶staff的工作態度太劣!
回復

Originally posted by kazaf at 2005-7-4 04:26 PM:
但係舊card用新card玩法好屈,
所有trainer唔係supporter,一round用幾多張都得,
仲有好似gust of wind唔使flip coin,
同埋super en removal,自己discard一張en,對手discard 2張en.
用來discard對手D spe ...

舊card屈?點都唔夠新card屈吧.......Nowadays, 與其用Trainer , 用Poke body or power都得啦!

p.s., 版主, icon太大了......
回復

Originally posted by Freedomlacus at 5/7/05 02:21 PM:

舊card屈?點都唔夠新card屈吧.......Nowadays, 與其用Trainer , 用Poke body or power都得啦!

p.s., 版主, icon太大了......

新舊合一先係最屈,
齋用舊卡緊係送死啦
回復

.........

Originally posted by 鬼鬼 at 2005-7-6 02:21 AM:

新舊合一先係最屈,
齋用舊卡緊係送死啦

新舊合一, I always do that la.....in school~
回復

Originally posted by Freedomlacus at 6/7/05 07:54 PM:
新舊合一, I always do that la.....in school~

我好耐冇咁玩過,你係點玩法?
回復