香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2128|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[研究] 習慣了單打唔識玩雙打三打,有咩要基本野要注意

新手被屠, 我基本上都係用番單打思維發現真係好難玩, 應該如何入手 THX

https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/forum.php?mod=viewthread&tid=123618
可參考下
回復

大家覺得單打還是多打難?
回復

三打同輪盤戰好像不太流行

回復

初初出果時覺得雙打易過單打, 因為比較少煩點換人.
但過左好多年之後, 尤其係官方比賽選擇用雙打之後, 就變得好難-- 因為 d 叻既人打晒雙打

以前, 一個滑浪儲水隊已經可以上到1700
飛行系的地震崩石隊也都幾好.

但到左 XY/ ORAS 之後, 滑浪儲水呢種戰術又唔係好work
同一隊裡面 仲好少會出現重複屬性
回復

雙打比單打要求更高嘅技術同戰術~
回復

要雙打玩的好最主要是看組隊和操作.
操作可能沒訓練一年半載都不行,甚至一輩子也去不到比賽的水準.
組隊簡單一些,但也可能要兩三星期才設計到一隊好的,雖然速成法還是有的.

首先有理沒理儘量配上保護,除非是專愛;
如果是用PM先由OU開始,比如M袋獸,A固拉之類;
之後如果不是神獸戰選一只強的鋼系入隊總沒錯.
回復