香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1451|回復: 6
打印 上一主題 下一主題

[求助] 求高手幫忙, 關於生蛋問題

我有1隻5V竉, 用左紅線, 另外1隻4V竉, 用左不變石, 4V 個隻入面V ge能力值, 5V個隻都有晒,但點解出黎GE蛋會有3V?咩唔係最少都有4V咩?
很簡單 遺傳5V缺項+4V雙缺項 再一個變數 連2V出來都不意外 排列組合自己組
回復

紅線遺5項+一項隨機
5V+唔同項既5V就至少4V, 5V+4V梗係無至少4V咁多
而 樓主講左4V 個隻入面V ge能力值, 5V個隻都有晒, 所以遺傳5V缺項+4V雙缺項 係無可能, 最多都係5V缺項, 4V另一缺項, 一項數值隨機GENERATE=3V
回復

麻煩晒兩位解答我GE問題, THX
回復

唔好意思, 唔係好明, 遺傳數值唔係隨機咩?
回復

ghost1204 發表於 22/8/2016 10:55 AM
唔好意思, 唔係好明, 遺傳數值唔係隨機咩?

當兩隻POKEMON 都係無道具個陣, 其實佢都會有 3項既數值會遺傳比生出黎個隻. 換句話說, 即係會有 3項數值係RANDOM 咁比你, 學似你咁講.

但係GAME入面有道具係可以增加由你遺傳落去生既個一隻到, 紅線 , 佢可以由3項加到5項既數值. 但呢個5項就唔係咁簡單你用邊隻就會過個5項, 呢個就係樓上既討論.

詳情你可以再參考下: https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/forum.php?mod=viewthread&tid=123812
回復