香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2990|回復: 35
打印 上一主題 下一主題

談XY續作(吹下水)

16年會有新機"XDS",唔知16年下半年會唔會出到XY續作呢??
其實我個人對BW後的新寵好感度不高,我自己都玩左一段時間pm,由金銀玩到火紅綠寶跟住第四代DP白金HGSS,自從BW令我太失望之後已經唔係太想玩
回復

老實講,黑白時期團火都仲有,畢竟係玩咗10幾年o既作品!但由XY後期至ORAS開始,發覺熱情開始退減咗好多!可能係新鮮感不再同埋玩咗 PAD同怪物彈珠o既關係啦~
回復

其實出新game就一定會玩
問題係同人對戰意欲始終不大
回復

XY其實啲寵物唔差,係BW差小小
不過宜家主要問題係外界太多引誘,想坐定定打3DS都好難
回復

[水帖必灌?]

從這個情況看來Z版(姑且先喚作Z吧,反正看過一些資料後我不認為是XY X2 Y2之類)應該會出一批mega精靈
根據先出大嘴娃後出勾魂眼、先出沙奈朵後出艾路雷朵
從對應式而言推出mega美納斯的機會不少
作為初代通訊組的另外兩隻︰怪力、滾動岩也不足為奇
再數一下的話,二三四代的600種mega也出了,於是不難數出一代的啟暴龍、五代的三頭龍、六代的黏液龍

還好今年不會出,我表示來不及玩
回復

其實BW係設計最差。 XY由於以法國做主題, 整體美觀度提升左好多。
回復

希望快啲畫好mega flygon的圖,趕及在Z版(? 出推出
回復

mega巴他蝶, mega flygon, GS3主MEGA
DP就等7代復刻啦

COURIWAY TOWN? 果個有D流水有條鐵路但無火車果個TOWN, 雷GYM市果個靈異事件呢D, 應該會講多D瓜
地圖都大D啦, CARLOS都算細
加番尾隨/多D騎寵不過有得簡跑同行, 犀牛GOGOAT同12跑路果D小草羊速度差好遠

XDS...又要買新機...
回復

認真果句,DP時代最好,BW尚可,XY感覺想走法國/外國風但係又搞得唔好
故事性上BW1比我既感受最深,雖然地圖路線實在單一到我洗咗機連唔睇攻略都行到,但係N既故事同最後一反傳統臨尾唔打冠軍改打傳說精靈,兩隻傳說精靈互打既果種感覺真係好正

XY2/z可能會好似B2W2咁仲係先出3DS,畢竟因為由NDS轉3DS已經有一班人冇玩,咁快就用XDS又可能會因而少一班人
回復