香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 1334|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

[求助] 2v+2v生出1~2V?

小哥我有生左好多隻小火龍
1v 生到2v 有男有女了
但用2v男女小火心龍 帶上紅線 加必定遺傳道具
仲要四屬都唔同
生左二十隻 都係1~2V 點解呢?

運氣
2V X 2V (四項V都唔同)

PROB=
1*1*1*1*2*2/(2^6)=0.0625(~6%) [1/16]
無諗錯既話
回復

其實係運氣不好
反正唔係100%出到3V以上
回復

呀, 帶上紅線 加必定遺傳道具個prob應該再細d, 但個人覺得不變石+紅線>>>>>>>狗帶+紅線
ignore狗帶, 3v應該係2^3/2^6=8/64=1/8
回復

帶上狗帶後
「12抽5」的紅線功能在數學上會變成「10抽4」
因為一項強制,例如父方的HP個體強制遺傳
母方的HP個體不會參與隨機遺傳的選擇裡

實際機率我還在計,有人想看的話我才貼吧
回復

淨係得紅線
應該係2/6*1/2*1/2*1/2*1/2?
2/6係紅線抽出黎要係個4項 正常5v係1/6 但因為4V所以2/6(1/3)機會中
(掉轉諗係你可以唔中邊樣個體 要揀4項啫係可以唔中既只有2項 分子係2 分母係6係因為有6個6揀5既方法
4次1/2係因為4項個體都係父母雙方其中一方有V
求指錯W

當然仲有INSIGNIFICANT FACTOR...例如揀唔中個項都有1/32出V
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
定係抽個體個方法係樓上咁講www?
我一直都覺得係先揀5項再揀父母www
回復

由1v/2v生上3v/4v實在太花時間了...
其實有那麼多人量產小火龍, 找別人要一甚至兩隻不對項4v/5v的剩餘蛋種可能更快...
回復

頭先上網搵左個可以計到生蛋機率既網
http://destinyknot.tk/
可惜佢係php
想睇下Dcode都唔得
好想知點計
機率我唔太在行啊(拖
回復

傻嘟 發表於 8/3/2015 11:17 PM
定係抽個體個方法係樓上咁講www?
我一直都覺得係先揀5項再揀父母www
5項和父母的次序得出的最後結果應該是沒分別的
我的想法是這樣(橙色為狗圈項)
[table=50%]
[tr][td]父[/td][td]V[/td][td]V[/td][td]O[/td][td]O[/td][td]O[/td][td]O[/td][/tr]
[tr][td]母[/td][td]O[/td][td]O[/td][td]V[/td][td]V[/td][td]O[/td][td]O[/td][/tr]
[/table]
計算上是可以以「抽中V,再抽中V,再抽中V,再抽中四項沒V的其中一項」
這樣的話 P (4V) = (3*2*1*4)/(10*8*6*4) = 1/80(希望沒計錯)
這是未計上隨機項V的情況,如果包括在內的話就是 P(4V, randV) = P(4V, randNV) + P(3V, randV)這種怪咖

另外用10*8*6*4的寫法是因為那些年我每次用分數就會自亂陣腳……
即使現在計上來還是苦手,把知識都還老師了……
Ken 發表於 8/3/2015 11:23 PM
頭先上網搵左個可以計到生蛋機率既網
可惜佢係php
想睇下Dcode都唔得
要不找個村民研發個程式出來

好了好了,很擔心我這種怪咖腦袋會把樓主嚇跑
不如樓主上奇蹟交換碰運氣(逃
回復

問題來了
如果我用  精靈機一路去連去百變怪
到左一個次數時 會出會出現超過 3V 4V的百變怪
回復