香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 6833|回復: 21
打印 上一主題 下一主題

[原創]群戰精靈夢特檢定小方法

相信大家都知道群戰見到既精靈有機會有夢特性
但係有5隻要知道點有都唔係容易
我依家就分享一下一D快速檢定小方法啦
歡迎大家提供自己既方法

------------------------------------------------------------------------------------

首先大家可以Click呢到睇下有咩精靈可以係群戰見到

最大路既檢定方法:
用一隻有 交朋友/特性交換/單純光線/煩惱種子/換裝 等等招式既精靈
對每一隻精靈用以上招式時
就可以係對方/自己改變特性既時候
知道對方係唔係夢特性
如果想防異常狀態 可以用替身

個別快速檢定方法: (冇列出既小精靈即係我覺得用上面個方法容易D)

5號路
正電拍拍(避雷針)/負電拍拍(蓄電)
呢兩隻既夢特性都係令電系招式冇效
所以只要用單體電系招式打其中一隻
用雷系範圍招式會快好多
如果招式冇效 即係有夢特性

滑頭小子(威嚇)
如果一入群戰
見到自己物攻降左一級 即係有夢特性

7號路
傻鴨(輕快)
輕快特性令自己係雨天速度*2
群戰傻鴨大約7LV 速度係10~15
如果你有一隻精靈 速度係16~19
當你用完祈雨之後 傻鴨快過你即係夢特性

我唔記得傻鴨原來其實一個特性係無天氣
所以都係用番最上既方法啦
除非5隻傻鴨都唔係無天氣(無天氣特性一出場會表明 )

毒薔薇(葉子守護)
葉子守護令自己係晴天唔會陷入異常狀態
你可以先用放晴 再對毒薔薇用電磁波/催眠術
如果招式冇效 即係夢特性

8號路
長翅鷗(托雨盤)
托雨盤特性令自己係雨天每回合回復HP最大值的1/16
先每隻打一下(唔好打死)
當你用完祈雨之後 會回復HP即係夢特性

貓鼬斬(毒暴走)
貓鼬斬原來特性係免疫
如果你可以成功令佢中毒 即係夢特性

飯匙蛇(穿透)
穿透令自己可以無視 替身/光之壁/反射盾/神秘守護
當你用左替身 仍然受到攻擊傷害 即係夢特性

10號路
陽陽瑪(洞悉心靈)
洞悉心靈可以顯示對手携帶既道具(冇唔會發動)
如果你首發持有道具
對面發動左特性顯示你既道具 即係有夢特性

戴魯比(緊張感)X版限定
緊張感令對方無法發動携帶既果實
一開始進入戰鬥會立即發動
如果有發動特性 即係有夢特性

11號路
姆克兒(捨身)
姆克兒原來特性係銳利目光(自身命中無法被下降)
如果你降到佢命中(例如用潑沙) 即係夢特性

臭鼬噗(銳利目光)
如果你降唔到佢命中 即係夢特性

12號路
大奶罐(食草)
食草令自己對草系招式冇效
如果你對用大奶罐草系招式而冇效 即係夢特性

14號路
阿柏蛇(緊張感)
同戴魯比一樣

喇叭芽(貪吃)
喇叭芽原來特性係葉綠素 令自己係晴天速度*2
群戰喇叭芽大約16LV 速度係15~24
如果你有一隻精靈 速度係25~29
當你用完放晴之後 喇叭芽都仲係慢過你 即係夢特性

紫天蠍(銳利目光)
同臭鼬噗一樣

15/16號路
黑暗鴉(惡作劇之心)
惡作劇之心令自己使用變化類招式時先制+1
群戰黑暗鴉大約18LV 學到黑霧
如果你本身快過黑暗鴉 但係佢出黑霧既時候比你快 即係夢特性

XY鎖匙(魔術師)
XY鎖匙原來特性係惡作劇之心
群戰XY鎖匙大約18LV 學到金屬音同路障釘
如果你本身快過XY鎖匙 但係佢出以上招式既時候比你慢 即係夢特性

18號路
鐵蟻(懶惰)
懶惰令自己每隔一回合先可以攻擊
如果佢第2回合唔出招 即係夢特性

庫依塔蘭(白煙)
白煙令自己能力唔會被對手下降
如果你降唔到佢能力 即係夢特性

19號路
阿柏怪(緊張感)
同戴魯比一樣

口呆花(貪吃)
同喇叭芽一樣

天蠍(免疫)
如果你可以唔可以成功令佢中毒 即係夢特性

20號路
胡說樹(顫動)
顫動令自然受到蟲、惡、鬼系招式攻擊時 提升速度一級
如果你用蟲、惡、鬼系打佢(唔好打死) 佢提升速度一級 即係夢特性

21號路
飛天螳螂(不屈之心)
不屈之心令自己害怕時提升速度一級
如果你令佢害怕之後 佢提升速度一級 即係夢特性

晃晃斑(性情乖僻)
性情乖僻令自己上升的能力變為下降能力 下降的能力變為上升能力
如果你降佢能力變做上升能力 即係夢特性

青綿鳥(無天氣)
無天氣會令對戰時敵我雙方均消除天氣的相應效果
如果你用左沙塵暴/冰雹 大家都冇扣血 即係有夢特性

鏈接山洞
波音蝠(穿透)
同飯匙蛇一樣

咕妞妞(顫動)
咕妞妞原來特性係防音 對聲音類招式冇效
如果成功對佢使用聲音類招式(例如金屬音) 即係夢特性

牙牙(緊張感)
同戴魯比一樣

鏡之山洞
XY岩妖(堅硬)
堅硬令自己滿血既狀態下受到招式傷害時 最少會餘下1HP
如果你一招打到佢得番1血 即係有可能夢特性 <-建議高LV寵用地震打佢

冰之山洞
迷唇娃(濕潤身體)
濕潤身體令自己係雨天回復異常狀態
你可以先對迷唇娃用電磁波 再用祈雨
如果迷唇娃既麻痺狀態係雨天回復 即係夢特性

迷你冰(破碎鎧甲)
破碎鎧甲令自己受到物攻招式時 降低防禦一級並提升速度一級
如果你用物攻招打左佢一下之後(唔好打死) 佢有能力升降 即係夢特性

噴嚏熊(顫動)
同胡說樹一樣

精靈村莊
蚊香蝌蚪(輕快)
同傻鴨一樣
群戰蚊香蝌蚪大約25LV 速度係45~62
如果你有一隻精靈 速度係63~89
當你用完祈雨之後 蚊香蝌蚪快過你 即係夢特性

貓頭夜鷹(有色眼鏡)
貓頭夜鷹原來特性係失眠/銳利目光 分別係唔會進入睡眠狀態同自身命中無法被下降
如果你又催眠到佢又降到佢命中 即係夢特性

蓮帽小童(自我中心)
自我中心令自己唔會進入混亂狀態
如果你用混亂光線/草裙舞對佢冇效 即係夢特性

冠軍之路
大舌頭(無天氣)
同青綿鳥一樣

浮潛鼬(水幕)
水幕令自己唔會進入燒傷狀態
如果你對佢用鬼火冇效 即係夢特性

蔚藍海灣
蛋蛋(收穫)
蛋蛋原來特性係葉綠素
群戰蛋蛋係14LV 速度係14~20
如果你有一隻精靈 速度係21~27
當你用完放晴之後 蛋蛋慢過你 即係夢特性
zard22 該用戶已被刪除
回復

問一下岩妖是那一隻來著
回復

回復 3# 月也君

NO. 703 Merushi メルシー
回復

謝謝... 此物感覺沒很多人用- -
回復

回復 5# 月也君

但此石雙防有150@@
回復

不過要check小呆獸就真係要逐隻轉佢d特性黎check=。=
回復

check正/負電拍拍
用放電/新果招雷系範圍吸血 會快好多
同樣 蓮帽小童可以用草裙舞試
回復

回復 8# 傻嘟哥

多謝提供方法
回復

samtsang517 該用戶已被刪除
回復