香港寵物小精靈村落 論壇

加入
查看: 2059|回復: 12
打印 上一主題 下一主題

個體值!?一問

abc15826 該用戶已被刪除
個體值總和, 同有無V, 同有幾多V, 係3樣野

個體值總和過151, 姐係最少5U1V( 30+30+30+30+30+31=151)

咩V就要睇佢之後講咩, 佢會講最高既能力(IF A同D同樣係31,會講A同D)

若果最後係SIMPLY CAN'T BE BEAT->之前講既能力都係V

想知全部6圍可以用AUCY既CAL機計:
http://pokemon.aucy.com/nds/calex.php

但AUCY無XY資料, 要查XY新PM要爬文, 之前有人講過
回復

回復

佢講Simply can't be beat! 之前有講過既能力都係31 但之後講/無講既就唔係
回復

唔係,你問呢個問題之前,你應該自己用多幾隻PM試問多幾次

==============================
具體泥講,戈位NPC會先說明你既PM最高既係邊幾個個體
假設,手持一隻PM個體如下:
HP:31,A:28,D:30,SA:0 ,SD:31,SP:31

==============================
首先佢會說明呢隻PM既“整體”個體
151-186:This Pokemon has outstanding potential overall.        
121-150:This Pokemon has relatively superior potential overall.
091-120:This Pokemon's potential is above average overall.
000-090:This Pokemon's potential is decent all around.

以上邊既例子,總個體為151,即是This Pokemon has outstanding potential overall.        

然後,佢會遂一說明個體最高既幾項能力,
如上邊既例子,分別係HP,SD,SP,
接下來一句用來判定以上3項個體既多少,

31:Simply can't be beat!
26-30:It's fantastic in that regard.
16-25:It's very good in that regard.
00-15:It's rather decent in that regard.

由於以上說明之3項能力均為31,所以會出現Simply can't be beat!
(樓主你該不是問NPC看到這句,就立即誤以為自己已經6V入手了吧)

最後這位NPC會說明個體為0既能力,
如上邊既例子,他會就說明其SA非常的低(其實就是0既意思)
回復

日本網頁有一link計個體值,希望幫到你~
http://www.p-nds.net/tool/is1.php
另外想八下aucy還會更新x/y嗎?
回復

回復

回復 7# abc15826

唔係幾想睇你都講得出= =
又唔係難睇到咩地步

你唔睇 坦白講冇其他地方可以再俾你懶D
回復

回復

回復 9# abc15826

SO?