香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: GuMi XD
打印 上一主題 下一主題

生日列表2

要怪樓主,預頂post同你個人資料都見到你生日啦
回復

要怪樓主,預頂post同你個人資料都見到你生日啦
seven
楓花雪瑜 發表於 28/5/2012 07:29 PM

唔該注意下用字
置頂post係有權限設定
我自己唔介意比人知我邊日生日我先有設,你都見到我set自己2012出世都知我唔係咩個人資料都想公開
但你都知架啦,總有人鐘意,總有人唔鐘意,你自己都識講
樓主做法係唔啱就唔啱,同我自己對私隱睇法冇關系
我鐘意公開我自己GE野係我自己取向,唔代表其他人
但樓主係公開人地GE野

如果我quote埋個人資料條例你都係唔心息,咁你自己慢慢爆人地私隱啦比人拉左唔關我事
最後唔好意思,唔小心quote左你果D 後來del左GE用字
回復

十一月五日生日(招手中
回復

那請先想想是對誰出聲
據理力爭確實很重要,我自己也是受害者之一
但我都說了啊,樓主都道過歉了,
se ...
elvis 發表於 28/5/2012 07:18 PM

重點早就不是樓主了
有人散播錯誤的觀念會導致第二次錯誤的事件發生,這個理由足夠了吧?
回復

其實你地咁唔中意比人知道自己生日日期大可以叫樓主立刻把自己的生日日期del掉,
然後再在自己個profile入面個生日日期del掉不就成嗎?

哂咩係度嘈(你們想騙帖?

別插, 會痛的.
king0704 發表於 28/5/2012 07:14 PM

不能同意更多
=======================
其實有唔少村民都將自己既生日日期擺落個人資料(雖然有好多人填左2012)
所以,已經無咩私隱可言,除非你唔填/填錯
回復

不能同意更多
=======================
其實有唔少村民都將自己既生日日期擺落個人資料(雖然有好多 ...
jochen987654 發表於 28/5/2012 08:33 PM

其實對與錯,好多人都知,都有人PM叫我唔好回佢地...
不過,要賴,我都識賴,我都可以賴初初某幾個人既回覆令我睇唔過眼!
個腦生佢地到 把口生佢地到 佢地話錯咪錯...
有人死話佢阿媽係男人...永遠嗌唔贏佢
回復

不過,要賴,我都識賴,我都可以賴初初某幾個人既回覆令 ...
楓花雪瑜 發表於 28/5/2012 08:37 PM

其實早已有當事人發帖說了不希望生日被公開
不知你有沒有看到 既然都說了一輪 看不看到都已不是重點
我覺得重點是 都有當事人覺得有問題
為何還要繼續讓這post沒有閱讀權限地「出現」下去呢?
可能你不是當事人 你覺得沒有問題
而且你都不是當時的管理層 沒有理解到為何要set權限
如果你明白女生不愛說出生日/年齡 其實你已明白set權限的意義
回復

不過,要賴,我都識賴,我都可以賴初初某幾個人既回覆令 ...
楓花雪瑜 發表於 28/5/2012 08:37 PM

真係好多人都知架,所以你都係時候認下錯架喇

如果我地要公開自己GE個人資料,我地自己識分開
究竟呢個帖除左爆人地私隱仲有咩功用可言?
容許我quote多一次
Personal Data (Privacy) Ordinance, Cap. 486

Appendix 1
Data Protection Principles (schedule 1 of the Ordinance)

3. Principle 3 - use of personal data
Personal data shall not, without the prescribed consent of the data subject, be used for
any purpose other than -
(a) the purpose for which the data were to be used at the time of the collection of
the data; or
(b) a purpose directly related to the purpose referred to in paragraph (a).
呢段野唔係我作,唔該
回復

回復 85# jochen987654

我相信一些只在生日列表上放自己生日的人也是有的
回復

我第一次知道原來只要一部份人不介意資料被公開,就「無咩私隱可言」,就可以無視其他人
服了你們啊,還請用你們認真確認下這是何等自私和欠考慮的說法

我針對的是說法,我不想看到有人自以為是當成這個是針對自己的人身攻擊
回復