香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: Ron@MX
打印 上一主題 下一主題

《女王的教室》觀後感

原帖由 阿之 於 19/8/2006 15:23 發表

女主角太單純啦
不過小六都算係咁啦
錯啦,唔好睇少小六,舊年(我讀小六)果陣學校大部分老師都比我地玩哂(有d仲喊埋出o黎),我地仲要係6a(學校所謂ge「精英班」),都唔知我地ge學校係唔係band3(小學)(個個都講粗口)
回復

其實我覺得個女王係一個非常好的老師
雖然看上去好是個魔鬼
但想深一層
她做的一切都是為學生好
學生學到的不只是書本上的知識,更加能夠體驗到社會的現實和殘酷
這是學校和書本所不能夠提供的
你們有否留意到女王的住所?
1台mac pro和n 本介紹兒童行為,心理等的書,
還有的就是每個學生獨立 的檔案
內有學生的成績,簡介,於一年內所發生的事件...............
你們還記得女王是為了什麼事而入了醫院?
那就是連續幾個月的操勞過度呀!
如果香港的教師能做到這樣的話就好了
回復

原帖由 marcochl 於 20/8/2006 15:03 發表
其實我覺得個女王係一個非常好的老師
雖然看上去好是個魔鬼
但想深一層
她做的一切都是為學生好
學生學到的不只是書本上的知識,更加能夠體驗到社會的現實和殘酷
這是學校和書本所不能夠提供的
你們有否留意 ...
這是最後一集的劇情......不過我也覺得她是一個很好的老師,.......雖然一開始睇的時候....好想打佢一身....但是最後果然中左renz果句....."睇完你會想死"......最後都是眼濕濕收場= =
(天音:你想打佢一身??你好似唔夠佢打ga bo~.....這叫:不自量力= =)
回復

前幾天連女王 SP 也看完了,
我不想長氣,但卻又無奈地噴淚了。=3=
只能說劇本無懈可擊得恐怖,伏筆太精妙了。

樓主也題到:
看到結局不噴淚也幾厲害.....
回復