香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: Tenchu.
打印 上一主題 下一主題

假設你的朋友想自殺

我覺得只要同佢講咩人關心佢,
佢會對人帶黎咩影響,
一般都唔會走去自殺
如果佢聽都唔聽下都差唔多代表佢既決心好大...
雖然為左逃避,但其實佢都有機會諗咁樣到底岩唔岩
回復

我想我身邊的朋友都不會自殺
因為他們沒膽跟怕痛(((被巴飛
我覺得自殺這個方法只能說之以理,不能動之以情
...
佳雅.小曉 發表於 16/4/2010 05:54 PM

跳樓的話 在2秒後已暈倒(空中)
回復

>>#50

Good Point.
還記得有個新聞提及有個母親欠債, 抱著兒女跳海 - -

bty, 選擇跳樓的通常是對於壓力過大的表現
而已, 當他們想到責任不過是推給最愛的人,
他們會明白自己的舉動是多於愚昧.

然而, 沒有最愛的人, 又如何呢.
回復

如果那個要自殺的人可以想得那麼通透的話那麼他還會去自殺嗎?
木守宮的蛙糧-PA 發表於 20/4/2010 17:09

看得通透和自殺能扯上甚麼關係?
回復

然而, 沒有最愛的人, 又如何呢.

那他就明白自己生不如死,連生存的意義也沒有。
回復

連自身周遭的一切也難以控制
何能掌握死的自由?
冰火 發表於 20/4/2010 04:48 PM
如果那個要自殺的人可以想得那麼通透的話那麼他還會去自殺嗎?
木守宮的蛙糧-PA 發表於 20/4/2010 05:09 PM

我......諗起上堂聽過下既存在主義XDDDDD
有d人就係諗得通透
兼且明白一切無常不受自控
然後去自殺-.-

存在主義
不選擇亦是一個選擇
人天生有絕對選擇自由
只不過le個自由非常痛苦
eg 香港實行強逼教育
你憎死套制度但又話法律所限而冇選擇拒絕...其實你已經選擇左強逼教育
你唔想選擇強逼教育
不過唔去又要坐監
權衡過後
有d人就會去自殺...因為死係一個選擇
以示不接受另一堆既選擇

當然
存在主義就唔一定人人要信XD
係咁啱見到又諗起...
2分17秒好多劇情其實都好有存在主義既feel
回復

>>那他就明白自己生不如死,連生存的意義也沒有。

突然想到, 找一個愛的人不算行了 - -
反正天底下也一定有個人包容你, 接納你, 愛護你, 珍惜你的人存在
(想想天的一邊 亦有個某某 在等候 - 葡萄成熟時
生存的意義, 可以由自己來否定, 亦可由自己去創造.

>>#56

個人認為, 想得通透 = 各選擇帶來的後果 & 在不涉及個人情感及理性的選擇

所以, 想得「通透」亦會想到自殺, 不過會將責任推給別人
問題依然存在, 而此方法亦不是解決的方法.
對於「目標 = 解決事件」底下 (因為「通透」, 不包含「逃避」、「自私」等「不理性」因素)
「自殺」這個「不選擇」的「選擇」是不合理.

好想知有咩堂會教存在主義 - -?
個人倒是非常讚同存在主義中的自由選擇權 - -

另外, 2分17秒大好.
回復