香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: ho915
打印 上一主題 下一主題

[轉貼]XY隱藏3神獸捕獲地點,特性效果判明

我必須澄清一點,
我提出影分破壞遊戲性,並不是因為其強大,而是令人厭惡,
事實上的確未試過因為NPC用影分害我連勝中斷,
但同是為了一場勝利,卻花費了很多不必要時間,所以我是贊成對戰閃避規條

當然正如上邊所說,跟人打與跟NPC打根本是兩回事,
所以人與人之間對戰是否有閃避規條,
有人贊成,也會有人反對,所以討論是不會有結果,
而我只是依規條對戰
回復

alht91 該用戶已被刪除
回復

唔好再講NPC, 呢個由頭到尾都唔係我個論點黎, 我冇咩可能下下都幫到人傳話, 你要問就等佢回應你
我只係想指出, 你果堆所謂既強戰術, 同影分跟本係冇得比
所以先會有果個規則出現, 同禁神獸既原理相似
如果你要用必中技能去打低呢個論點, 就唔該你睇睇必中技能本身既缺點

我由頭到尾都冇話支唔支持個規則
但係我覺得你將咩都扯埋一齊講既言論好唔掂
所以先以鬼劍做例子, 希望你明我想講咩
點知結果就係, 你既方向角度完全扭曲
回復

回復

你地既帖我係全部睇哂, 我只係見有人解釋極都唔肯聽, 仲要搵第二D唔關事既戰術黎駁

我亦唔多費唇舌, 只問一句
「閣下對耐久高、反制力強之物既影分有何看法?」
回復

回復

即係有一定程度既攻擊力, 而唔係好似壺壺咁

另外個人請求, 回覆我果陣直接打就得, 我會睇到, 你下下引用我搞到我狂收通知, 好煩
回復

一定程度既攻擊力,耐久高、反制力強之物

短時間沒想出來,
不過反倒是想到縮小,地球投神蛋
縮小還是提高兩級閃避呢
回復

回復

其實你唔一定要諗到坦克型PM, 單係由好似雷鳥呢種就算剋制佢都未必秒到佢既PM黎用影分已經好屈
即係佢可以係正常情況下都已經好有打擊力, 影分完全可以當係一個外掛, 令你防不勝防
如果影分完仲有攻擊強化技就更加恐怖

同埋你需要留意一點, 就係影分學習面太廣, 幾乎所有PM都學到
即係話好多PM都可以解決到你所提出既破解方法
例如鬼系已把不要防守既怪力無視、遲鈍特性唔受挑撥影響, 天然特性令你冇辨法強化突破等
你根本唔會知人地邊隻PM會用影分, 邊隻唔用
當然如果你一隊入面帶齊哂呢D技巧既話, 人地點影分都冇你乎,
但係你又有冇諗過, 當你帶齊哂呢D技巧, 你個隊伍結構仲會有幾完整呢?
規則既出現就係要將D影響力過大既野BAN左佢, 影響力同強係冇直接關係, 而係呢樣少數既野既存在, 令到大部分人都要配合佢而作出改變, 而且唔改變就幾乎等於輸

吹飛等迫換技巧並非解決方法, 只係暫時無視, 隻野未死你一日都未可以安樂
回復