香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: 3DS之子
打印 上一主題 下一主題

很久沒發帖了...有關子女比人罵之後搏嘴的問題...有興趣就進吧!

我試個一次:
父母:你點解做錯xxx?
我:唔小心...
父母:次次都唔小心...@#%$&*
我:答又鬧,唔答又鬧
唉......

回復

回復

嘿嘿
睇下人地話你乜啫
做野做唔足比人話仲要回幾句
就係一個抵字~

不過呢...如果明明做足都唔比回口...
唔怕
過多廿幾二十年佢地就有報應a_a
到時你想點報比佢地都得a________a
回復

跟同輩與同輩之間的吵架不同 , 父母在和子女吵架時被駁咀會很難下台的 , 父母始終是長輩 , 在子女面前也得顧存一定面子
在tension拉得高高的時候很難很客觀地分析事件全貌 , 主觀地認為道理在自己這邊 , 錯誤地責備子女也是無可避免的事
你夠懂事的話就乖乖受罵 , 不要駁咀 , 免得父母難做 , 有傷感情
要解決問題時就另外找個不會拉高tension , 比較平和的方法來和父母商談 , 免得大家難下台
回復

原帖由 幻藍 於 8/12/2007 20:52 發表
跟同輩與同輩之間的吵架不同 , 父母在和子女吵架時被駁咀會很難下台的 , 父母始終是長輩 , 在子女面前也得顧存一定面子
在tension拉得高高的時候很難很客觀地分析事件全貌 , 主觀地認為道理在自己這邊 , 錯誤地責備子女也是無可避免的事
你夠懂事的話就乖乖受罵 , 不要駁咀 , 免得父母難做 , 有傷感情
要解決問題時就另外找個不會拉高tension ,比較平和的方法來和父母商談 , 免得大家難下台

我係呢種
回復

原帖由 Bayleef 於 8/12/2007 06:14 PM 發表
有1個方法:
俾你家長睇翡翠台逢星期6既 [我們這一家]   6:00做

唔係播完怪醫黑傑克淨番半粒鐘(平時一粒鐘)冇野播先播一集咩?
回復

相信父母細個都係咁搏阿爺阿婆咀
跟住又俾阿爺阿婆以一個暴力既方法唔俾你父母搏咀
到而家係父母又以相同既方式黎解決
所以試下真係講下道理
但係一定要冷靜解決
回復

原帖由 幻藍 於 8/12/2007 08:52 PM 發表

如果家長自己罵罵下tension自動上升的話呢...

我母親可是罵著罵著會罵離題的人...
然後問一些根本沒有實質答案的問題
然後我(正常人)十分無言 <-包含了不想博嘴的成份
然後一邊說「你係咪唔講野?答我啊!」一邊用左手拿起XX(以下血腥場面省略)
回復

其實不是認為你不懂事...
就算你是多麼大的人...
父母總是想要在處處保護著你...
在他們還有能力的時候...
不讓你受到任何傷害罷了...
他們自身的行為不一定是好...
但是身為父母的...
有誰會想要子女踏自己後塵...?
雖然知道不太可能改變到...
但是他們還是會盡力不讓你有任何不好的行為的...
原帖由 幻藍 於 8/12/2007 08:52 PM 發表
在tension拉得高高的時候很難很客觀地分析事件全貌 , 主觀地認為道理在自己這邊 , 錯誤地責備 ...

有時候明明平心靜氣的在交談...
主動拉高tension的是父母...
我家經常也是這樣...
回復

老師試過 父母都試過
基本上正常人一定會遇到
比人話你搏咀..
我試過一次唔止搏 直頭串呀媽

---以下內容小朋友切勿模仿---
有一次我呀媽唔知講咩
我話:X你個死人頭
我呀媽:你邊度學番黎
我話:你自己講既。。
媽:學我?有好野你又唔學?