香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: Ron@MX
打印 上一主題 下一主題

《女王的教室》觀後感

香港既老師都擔心好多野
仲邊有多餘時間理我地..教育制度不停更改令老師無所適從=.=
=====================
邊度有得睇女王的教室1-11集
仲有希望有字幕啦=.=
回復

香港根本唔可以有D咁既老師- -
係佢地受埋受埋..講左又冇用..唔講又冇用.."如果係咁..我寧願轉校..XD"
回復

唔係唔可以
係唔可以接受
香港既學生受苦太少
唔知大過要點
唉...香港既未來=.=
回復

原帖由 至愛啟暴龍* 於 17/8/2006 10:31 發表
係佢地受埋受埋..講左又冇用..唔講又冇用.."如果係咁..我寧願轉校..XD"
係你覺得冇用定真係冇用?你自己諗下!
原帖由 柳絮仙 於 17/8/2006 10:45 發表
唔係唔可以
係唔可以接受
香港既學生受苦太少
唔知大過要點
香港既未來會點ar??????
回復

原帖由 火爆獸 於 16/8/2006 14:37 發表
我下年讀六年級, 希望唔會好像真矢一樣吧........
你..6年級??我還以為會員都是中學的(多數..
回復

原帖由 EternalLove 於 17/8/2006 11:26 發表

你..6年級??我還以為會員都是中學的(多數..
本壇尚有不少小朋友
回復

原帖由 至愛啟暴龍* 於 17/8/2006 10:31 發表
因為香港根本唔會有咁既事發生
回復

原帖由 柳絮仙 於 17/8/2006 10:45 發表
唔係唔可以
係唔可以接受
香港既學生受苦太少
唔知大過要點
難道你受苦很多??
幼稚
回復

先說說阿久津在第一至三集做過甚麼「令觀眾覺得很差」的事:
1) 以成績評定高低,成績最差(和美、由介)要做雜工
->事實上,這是事實。學歷高的人,可以晉身管理階層,
  學歷低的,不管你有甚麼天才本領,也只能當雜工
2) 倒翻咖喱,不許學生到供應商再添
->現時學生嬌生慣養,以為能豐衣足食是必然的,
  這一個動作可令學生知道食物是很珍貴
3) 制定大量規則,包括不許學生(和美)到洗手間
->這個的確可以有點彈性,不竟小六學生生理、心機機能還未完全發展
4) 監視同學,連私生活也理一餐
->她目的只是不想同學們行差踏錯,尤其是踏入青春期,對甚麼也好奇
5) 同學(進藤)違抗命令,遭到老師針對
->在這現實的社會,除了學歷外,人事關係也十分重要,
  所以訓練他們的服從性也無可厚冬
6) 公開同學(由介)的身世
->這個我也不贊同,不過之後的劇情會交代阿久津幫由介找回他的媽媽
7) 認為一些演習是無聊的事,並傷害扮演狂徒的老師
->既然阿久津認為自己可以應付,也是可以的
8) 同學(馬場)某方面做得差,就叫她不用參加
->這類事我也遇過,不過如果勉強參加,只會傷害整個團體,
  又會傷害同學(馬場)的自尊心(可能有街外人講閒話)

暫且講住咁多先
回復

原帖由 renz 於 16/8/2006 14:38 發表

香港沒有這種老師。
因為根本不可能會有呢xdxd
回復