香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: HimTE
打印 上一主題 下一主題

[VGC] VGC15概括(已停止更新)

Support! +u
waiting for Mega耿鬼
回復

期待更新, 想睇噴火龍Y隊伍
回復

久違的更新一下沙奈朵軸心隊伍
隨後兩天應該會陸續更新
回復

VGC 15快要來到尾聲了?
今年日本選手終於一洗往年頹氣
好像master division的8強中有7人是日本人?
回復

Senior Class 精彩到痺
完全係打得靚

Master Class 反而好lack lustre
只不過Kangaskhan 直鏟, 同日本賽一樣咁無聊, 一D新意都冇.
而且Shoma 既戰術根本係玩運氣
我唔會欣賞呢種冠軍/ 亞軍囉
回復

始終帕奇之類的奇兵不是任誰也能想出來吧
不過袋獸橫行真是看得很悶,自吹自擂又是我本身很討厭的招式
(雖然電磁波也有運氣成分,但具控速功能就沒問題了)

@dolphin_ice 還在看嗎?

= = = = =

兩個評述敗筆……
雖然是日文,可是認下一部分的日文招式也不是很難吧
把席多藍恩用替身(血量不足而沒使用)誤解成用火放打向皇盾鬼劍
回復

abbozto 發表於 24/8/2015 03:03 AM
始終帕奇之類的奇兵不是任誰也能想出來吧
不過袋獸橫行真是看得很悶,自吹自擂又是我本身很討厭的招式
( ...

還在看
我不想Shoma 冠軍, 覺得佢好冇品
回復

第三場是挺正常,不過雙方袋獸+拖時間真是看得想死
回復

abbozto 發表於 24/8/2015 03:18 AM
第三場是挺正常,不過雙方袋獸+拖時間真是看得想死

本身袋獸+自吹自擂已經一定唔會好睇
回復

dolphin_ice 發表於 24/8/2015 02:53 AM
Senior Class 精彩到痺
完全係打得靚

抱歉我並唔同意你既睇法。

日本賽看似無聊,但其實內裡有你想像唔到既變態mind games。個2位player起每回合細膩而緊慎既思考路徑老實講係非常精彩的,可能因為你未試過代入去比賽玩家當時人心態吧,每回合同在場玩家一齊起到思考並決定最適合既選擇行動其實亦係寵物小精靈既對戰樂趣之一。有時唔一定要好注意隊伍排版,好好欣賞佢地既操作已經非常值得我地呢班玩家捱夜睇直播。

而其實起呢場比賽裡面並唔係好似你所講咁無新意的。超耐久調法道具弱點特效先制鬼系盾鬼劍、起流行下踢既世界裡面突然出現既強化拳袋獸、非速專既靈獸土地雲(一邊係一血帶,一邊係突擊背心)、以及非常精密既袋獸努力值調法等等細仔既玩家調整你又有無留意到呢?唔係每一場比賽對戰都要用到非常特別既戰法取勝,穩打穩陣既同時亦帶一點點致命既驚喜要素呢個先係日本玩家強項之處。

不過我對於你話玩運呢個睇法都唔係完全反對。化身雷電雲+靈獸土地雲既存在已經可以將一局遊戲以幸運形式反盤(電磁波+自吹自擋+高速崩石),但我認為能夠解決,減少呢類「運氣」要素既玩家先值得站起世界頂點。當然,Shoma以咁既幸運要素形式限制左亞軍好多既行動係事實,但唔代表佢係完全靠運氣取勝。好多時都係亞軍個位玩家「無及時阻止到佢玩運」,以及Shoma以操作以及先讀對手取得較優秀的位置後先有咁既機會開始運氣game。運氣係可恥,但我地唔應該埋怨運氣要素,因為呢個係呢隻game既特色,我地應該去欣賞運氣以外既野,從而令自己既視野變得更廣。

btw老實講起我心目中master同senior都好精彩
回復