香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: dolphin_ice
打印 上一主題 下一主題

1級奸爸爹(科學篇)

關閉 [複製鏈接]
Ethanol=alcohol

醋都唔含酒精...
回復

但…=口=
Ethanoic acid 不是Ethanol吧…|||
回復

唔係咩?

總之醋係abc其中一個啦...

你有唔明我健意你問鬼鬼或者Susancrystal
問Deon都得ge
回復

1b 2c 3b 4a 5c 6a 7c 8c 9c 10a

我想問幾個問題…
你將兩隻老鼠剪左條尾都死啦
仲要撐到交配同生埋仔??

釉=鈾????

乙酸=/=醋???我唔知啦…
我唔知點食硫酸同鹽酸落肚…

呃…個d唔係植物…係浮游生物…藻唔係植物界

丫…點解冇氧化銀??
輝銀礦係由Ag2S硫化銀組成…
氧離子同硫離子都係負二價…
咁點解會冇Ag2O?????
回復

1. [phy] 以下邊條formula係正確ga呢? (V=voltage, I=Current, R=resistance)
a)I=VR   b)V=IR   c)R=IV
<<<<<
B

2. [chem] 以下邊個元素(element)0係室內氣溫下(Room Temperature)﹐唔係固體?
a) 銅(copper)   b)硫(Sulphur/Sulfur)   c)氯(Chlorine)
<<<<<
C

3. [bio] 假如將2隻老鼠條尾剪落來﹐再將佢地交配﹐生出來ge BB會?
a) 全部冇尾  b)全部有尾  c)一半有尾一半冇尾
<<<<<<
B

4. [phy] 以下邊種元素(element)係用來核能(nuclear power)發電?
a)釉235(Uranium235)  b)碳14(Carbon14)  c)氯37(Chlorine37)
<<<<<<
A,235

5. [chem] 醋(Vinegar) ge化學成份係?
a) H2SO4   b)H2S2O7  c)HCl
<<<<<<<
醋的主要成份係水 (95%)  XD
其次係乙酸(2~3%)
A (估)

6. [bio] 坐頭鯨ge主食係浮遊植物。咁坐頭鯨係?
a) 1級消費者(Primary Consumer)
b) 2級消費者(Secondary Consumer)
c) 3級消費者(Tetiary Consumer)
<<<<<<
B掛

7. [phy]以下邊種光(light rays)波長(wavelength)最短?
a) 紅色  b) 黃色  c)藍色
<<<<<<
C

8. [chem] 以下邊個元素唔會同氧(Oxygen)有化學作用(Chemical reaction)?
a) 鉀(Potassium)  b)鎂(Magnesium)  c)銀(Silver)
<<<<<<
C

9. [bio] 以下邊樣唔係進行光合作用ge必要條件?
a)2氧化碳(Carbon Dioxide)  b)葉綠素  c)陽光
<<<<<<
B掛

10. [phy] 以下邊種光波長最長?
a)橙色  b)綠色  c)紫色
<<<<<<
A
回復

Originally posted by Jumpluff at 2005-2-15 06:59 PM:
1b 2c 3b 4a 5c 6a 7c 8c 9c 10a

我想問幾個問題…
你將兩隻老鼠剪左條尾都死啦
仲要撐到交配同生埋仔??

釉=鈾????

乙酸=/=醋???我唔知啦…
我唔知點食硫酸同鹽酸落肚…

呃…個d唔係植物…係浮游 ...

老鼠? HKCEE ga...

ya...i can't type that

0岩10 :D
回復

Originally posted by 鬼鬼 at 2005-2-15 07:05 PM:
1. [phy] 以下邊條formula係正確ga呢? (V=voltage, I=Current, R=resistance)
a)I=VR   b)V=IR   c)R=IV
<<<<<
B

2. [chem] 以下邊個元素(element)0係室內氣溫下(Room Temperature)﹐唔係 ...

0岩7

鎖! 因為Jumpuff  0岩晒
回復