香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: 沼躍魚
打印 上一主題 下一主題

[原創] 香港突然跳播POKEMON DP, 反播BW, 做法不能接受

BVT!
你家陣當宜家D細路白癡咩?
明明上次仲打緊第二個道館
未睇第三個就突然換曬衫和女主角
一定引起不少未看過日文版的人的投訴
.......................
總之一言難盡,要在BVT決定播前阻止他
我會投訴的!
BVT!你係咪咩都聽間爛鬼群英社話
人地話轉譯名就轉譯名;跳播就跳播
有番D主見啦好冇
回復

其實我個人覺得冇咩問題,可能因為我睇釃日本的dp,反倒想看看香港播bw的話釋名和配音會怎樣安排。老實說現在香港的dp進度實在太慢,令我根本沒心情追看

但跳播bw會令好多沒看日本dp的香港人產生混亂這也是事實,其實我覺得最好的做法是TVB快快播完dp,例如改在星期一至五播,一星期5集,播完dp再播bw,令沒看日本dp的人明白bw的背景,現在一星期2集,播完50集又停播無疑會使進度減慢亦很難令人有心情追看

不過tvb若真做出此決定,本人也不會反對
回復

但願消息乃揸流攤矣~
回復

若果安排於別的頻道播放便好= ="(即3月13日播完,表示在什麼頻道會播)
好好說明一下
就不會有問題
回復

其實我覺得唔會亂得去邊..
直言...其實我唔覺得PKM條主線有幾難跟
同埋呢套根本係一套唔係集集追你都會明的卡通
混亂呢D..唔係好大問題...
比細路睇的 佢地根本唔會認真到去講究劇情
比大D的睇的 佢地絕對有能力去跟番個劇情講咩..
而且大D的而有有心追的大多都會上網睇哂啦...

對我黎講
TVB一直播舊野 我覺得好悶 好慢= =
人地日本台灣播緊最新一輯我地先播緊前一輯
我會覺得冇心機去睇

同埋如果TVB肯拍得住日本
有好多活動/GAME/戲/扭蛋等等都可能可以係香港重生
聽聞以前TVB 總播得慢過人
搞到所有代理O個D 多數都會以TVB播的為設定
大電影冇得同日本一齊上
扭蛋代理可能會有版權問題等等
其實早係一月左右(大概咁上下)
我已經係TVB個官網的廣告位見過D咁的野..
不過只係唔肯定係TVB要播呀 定係MY-CARTOON賣廣告...

登錄/註冊後可看大圖

而反而我在意的野係 我覺得個名改得好難聽...
超級願望=_=!
同埋睇怕TVB 會跟MY-CARTOON的譯名
三主係台灣MY-CARTOON的譯名勁為難聽...
暖暖豬 滕滕蛇 水水瀨...X_X 接受唔到
回復

其實你地有冇諗過係響J2播?
佢冇話一定要響翠翠台播
翠翠台既動畫響日本味播晒時就播係史無前例(唔計第二 ...
san2011 發表於 17/2/2011 06:21 PM

我覺得應該是會在kids播映
於j2機會真的很低- -...

其實我覺得唔會亂得去邊..https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/post.php?action=reply&fid=51&extra=&tid=76941&repquote=909417&page=4
同埋呢套根本係一套唔係集集追你都會明 ...
吉國建太 發表於 17/2/2011 06:12 PM

請問可唔可以借張圖比我?
我傳出去
回復

其實我覺得唔會亂得去邊..
同埋呢套根本係一套唔係集集追你都會明 ...
吉國建太 發表於 17/2/2011 06:12 PM

你認為全部大點的人也會在網上看了嗎?一定不會,起碼我有數個朋友也不是
還有怎可以為自己的不理會其他小朋友,這做法間接剝削小朋友知道劇情權
如樓上某人說的以為小孩是傻嗎?
回復

回復 37# hkchan5544
拎吧~~

回復 38# 006goz
只係我個人認為...
跟貼番日本利多於幣而且始終覺得 真係唔係太大件事
大家放過tvb吧-w-
以前tvbd卡通舊到鬼
又話人地跟唔上卡通的潮流
到人地而家肯買番d新野番黎播
又話要播番以前o個d= ="先好播新野
同埋既然bw係一個全新開始
就當佢係一個全新的故仔看待吧!
回復

小火猴未用到猛火,小智未同真司最後決戰,就要跳,玩野呀,係到把dp播快佢(tvb星期二,三,六,日,咁樣一定最快,把花樣cut左佢)
回復

放學ICU踢少陣波俾人玩陣pkm@@
回復