香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: elvis
打印 上一主題 下一主題

[原創]PGL使用教學【開新帖,本帖停止更新】

''一度。一度登録。''
亦出現了同樣問題。(已填寫兩項資料)

感謝大大的指導
回復

為甚麼我到了「ポケモンえいが」,但是不能按「とくべつなホームに行く」?
回復

是按了「とくべつなホームに行く」,然後才會找到「ポケモンえいが」
你說到了「ポケモンえいが」又怎麼可能再找到「とくべつなホームに行く」?

是你根本找不到「とくべつなホームに行く」,
抑或是找不到「ポケモンえいが」,
還是說你搞錯了?
回復

讓精靈睡醒時,夢世界所得的精靈和道具、以及個性化設定(後述,見「功能 - 個性化」)便會生效。每24小時只能讓一隻精靈睡覺,請務必留意!

右邊的是關閉遊戲,按它可選擇弄醒或不弄醒精靈並退出遊戲。
左邊是弄醒精靈,右邊是不弄醒精靈,下方可取消。

比較大的問題不是只能傳一隻,而是每得到一隻精靈,就要把精靈傳到High-Link才能再入夢之島。傳走方法就是把精靈弄醒,可是每人每日只能讓一隻精靈睡一次…換言之每讓一隻精靈睡覺也只能得到一隻夢精靈。
------------------------------------------------------
睇完呢幾段文字, 我有d野想問:

1. 咁我玩完PDW之後, 走果陣揀左邊"弄醒精靈", 之後如果我唔用c gear game sync, 應該都係當隻精靈醒左, 咁我係唔係等左一日之後, 都入唔返PDW, 因為冇精靈在訓覺?
2. 咁我玩完PDW之後, 走果陣揀左邊"弄醒精靈", 之後如果我用c gear game sync, 佢問我整唔整醒隻精靈, 如果我揀唔整醒, 咁即係佢有醒定冇醒? / 咁我玩完PDW之後, 走果陣揀右邊"不弄醒精靈", 之後如果我用c gear game sync, 佢問我整唔整醒隻精靈, 如果我揀整醒, 咁即係佢有醒定冇醒?
3. 咁我玩完PDW之後, 走果陣揀左邊"弄醒精靈", 之後如果我用c gear game sync, 佢問我整唔整醒隻精靈, 我揀整醒, 即係隻精靈就醒左啦, 咁每24小時只能讓一隻精靈睡覺, 咁我要再畀精靈訓係跟PDW整醒佢既時間定係跟C gear整醒佢既時間?

謝謝!
回復

1. 係
2. 醒左,當然咁做你DS就唔會收返佢 / 唔整醒精靈的話DS係唔會比你收返佢
3. 兩者皆不是(笑),因為係計訓覺時間唔係訓醒時間,至於訓覺時間就無必要諗跟邊面,一來兩者時間相同,二來你DS改過時間/換過機就會強制重新計算
回復

3.其實只要踏入另一天的0時0分便可以再經C-Gear來讓精靈睡(PGL維護中、曾更改NDS主機、曾更改NDS時間除外)
 但可以再進入PDW的時間則是 從上一次進入PDW起計24小時以後
 為免搞到那麼複雜,教學帖寫24小時就比較簡明了
回復

我想問點解同唔到隻火超玩遊戲?? (配佈已睡
回復

1.那不用黑白卡帶的玩家係唔係入唔到夢世界? 去到同步那裡就唔識搞 連唔到屋企個wifi...(大約)
2.E-mail那個一定要send咗先可以再同步?
3.去到呢個網要做咩?https://www.pokemon.jp/portal/toroku/index.cfm
回復

我想問點解同唔到隻火超玩遊戲?? (配佈已睡
小_軒 發表於 1/10/2011 12:20 AM

請列明你的步驟…
1.那不用黑白卡帶的玩家係唔係入唔到夢世界? 去到同步那裡就唔識搞 連唔到屋企個wifi...(大約)
2.E-mail那個一定要send咗先可以再同步?
3.去到呢個網要做咩?https://www.pokemon.jp/portal/toroku/index.cfm
A's 發表於 3/10/2011 08:23 PM

1. 是…Wifi問題我不清楚你的情況所以無法答你
2. 總之先通過E-mail驗證才能夠用PGL就是
3. …先告訴我到底我還有哪裡寫得不夠清楚?
日語版的玩家登記PGL是需要「ポケモンだいすきクラブ」(超喜歡小精靈俱樂部)的帳號。
回復

宜家上傳咗D個人資料..然後等佢回覆..?
那個網係上傳完之後彈出黎..唔知要做乜同填乜..
回復