香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: 不明
打印 上一主題 下一主題

配技問

但我認為花岩的努力分配大約滿HP 少許物/特攻 餘下物防/法防
至少看下去攻擊威力也不會太低..
回復

https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthr ... p%3Bfilter%3Ddigest
夢世界地圖ひらけた空(夢點達2500開啟)
隨機拾到

P.S. 問題只要跟這區相關,而沒違規就可以了
回復

那依家隻442   50lv la
努力同個體會5會易計D?
回復

那依家隻442   50lv la
努力同個體會5會易計D?
不明 發表於 14/3/2012 07:09 PM

努力值沒法再「計」出來的
清除所有努力值後暫時別記錄遊戲,然後再說吧
回復

回復 23# 不明

唔會,你D努力值都唔知有幾多,所以計唔到個體值,同隻PM 果D lv數無關,就算你隻PM  100lv,如果唔知努力值都係計唔到.所以唔好咁懶,吃#21-26果實清曬D努力值,努力值變曬 0 咪計到囉.
記住吃之前要save一save,如果唔係D努力值就要再練過.
回復

清除所有努力值後暫時別記錄遊戲
是因為個體值可能是比較低,吃完果實後記錄的話便會浪費果實

如果樓主真的要一隻好的花岩怪,其實建議樓主再另外生一隻更好
首先那隻花岩怪性格沒有對能力任何加乘,個體值更完全不知道,一項個體31的能力更可能沒有
這樣更省下拾果實的時間

至於怎麼產下好物,可參考下帖
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthr ... p%3Bfilter%3Ddigest
回復

那如果想要有Careful性格的花岩怪

最好就是男女双方也是Careful(定如果得1方是careful都可以)

and then花岩怪是要做攻防盾

那男女双方要否用強制遺傳的道具來生蛋?(同埋點攞)

如果要,是否遺傳A及D好
回復

回復 27# 不明

如果想要有Careful性格的花岩怪,只需其中一方係Careful, 帶有 永恆石 生蛋,咁生下來個BB就有50%係Careful.
就算雙方都係Careful, 帶有 永恆石,BB照樣係50%有Careful (唔好咁貪心以為可以100% Careful).

6種Power道具可以系任一車站月台(棕色綫除外)用16BP換到.

所以,只要一隻Careful帶 永恆石 加一隻31個體 Att.裝 Power Bracer/Def. 裝 Power Belt/SpDef. 裝 Power Band 就可以高機率生到一隻Careful性格31個體 Att./Def./SpDef. 嘅花岩怪啦.
回復

就去試下先
5該樓上

重有野問

如果生左蛋
孚理la
那該pm應是沒有努力值
那可否把該pm的能力值用aucy個個體計計到個體值?
定用升lv糖升多幾lv先算?
回復