香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: Sonic
打印 上一主題 下一主題

[多謝政府]六千元的安排

咁你話人地係"只係一個浪費緊社會資源,對社會無貢獻,什至有可能出黎搞破壞既人"
所以就冇得拎6000,言下之意就係冇貢獻,冇6000
你未答我問題,你係咪覺得拎到果d好有貢獻?
回復

老實講,set邊條年齡線都會有一班人不能受惠架啦=.=
set邊條時間線去介定18歲,咪又係會有一班人不能受惠-.-
以政府既作風-.-無可能可以令全港每位人兄都受惠
題外話:新移民都話要6000蚊,我極度唔贊成,佢地岩岩落到黎,好似蝗蟲咁,真係........唉
當政府話撥一筆比關愛基金,佢地又話我地唔係要6000蚊,我地係要爭取返既得既利益,咁咪姐係講廢話.........佢地咁既說話,司馬昭之心,路人皆知啦
政府再唔限制既話就麻煩了
不過又唔洗旨意煲呔架喇
等下屆政府解決啦
回復

個人認為派錢係最差既做法= =
你每人派6000,夾埋都有成300億
點解你唔去投放呢300億落再培訓/就業計劃
我覺得比佢地一份工總比派6000好
回復

人地講緊人人受惠ma~
你咁既話咪對D唔需要既人好唔公平?
E家唔係話比唔比份工佢呀
係有工番都唔夠錢洗 ...
星~JLOVI 發表於 18/6/2011 11:26 AM

派錢只可以解決一時之需
用晒呢6000之後又話唔夠錢用,到時又派?
倒不如資助佢地再培訓,讀多幾個牌
提高競爭力先係長遠既做法
回復

有無能的政府就自然有無能的政策
回復

對我黎講有6000拎幾好
回復

正如我同學所說:攞到既都係老鬼!
況且我有澳門7000...
回復

我有的是青春+6千蚊有得拿的路過
回復

有錢拎係好 (個人來講)
但政府重要係解決社會上既問題 (e.g 住屋)
回復

你每人派6000,夾埋都有成300億

300億夠炒哂班膠官然後再請過哂有用既人....

香港好似個沒有認真思量過就開工的實驗室, 方案A唔得就用政策B, 建設C好似有用就試一試, 要保持優勢E就做下F, 最後一溻糊塗(A-F很abstract? 這就是沒有plan 過的後果嘛=] )
嘛....我應佩服某些官員在這亂葬崗仍然厚面皮地死撐下去的精神
回復