香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: stzero
打印 上一主題 下一主題

覺得大陸長遠會怎solve禁止吃狗問題?

好耐冇見過d入肉既討論o.o
又學多左
回復

有呢個諗法,思考方向就會開始出現問題,只會變成無結果既詭辯

要用邏輯推論, 人同狗就梗係唔使用到同樣既思考系統, 因為根本就無可能, 照你咁講, 咁乜野邏輯都係廢架啦, 咁就唔使講咁多野啦, 根本無結果 ...
綿羊 發表於 26/10/2009 06:22 PM

之前所說的系統只指行為心理
我要說只是 邏輯推論來說其他生物的行為心理不是一個好的方法

邏輯推論是A 與B要有相關性,人和其他生物行為心理沒相關性

請不要誤解 思考 與 心理系統不同
回復

人和其他生物行為心理沒相關性
>>> 照你咁講 人類咪無可能嘗試到 預測動物既行為?

人見到隻狗食慾不振無精神 會推測到隻狗生病, 帶去獸醫一睇, 又真係病左,  你又點解釋? 果條友 係咪識聽狗話? 係咪識得問隻狗佢係咪病左? 係咪果條友既心理 同隻狗既所謂心理 吻合?

邏輯推論來說其他生物的行為心理不是一個好的方法 >>> 邏輯推論黎推測動物唔係好方法, 唔通占卜先係好方法?
回復

人和其他生物行為心理沒相關性
>>> 照你咁講 人類咪無可能嘗試到 預測動物既行為?

人見到隻狗食慾不振無精神 會推測到隻狗生病, 帶去獸醫一睇, 又真係病左,  你又點解釋? 果條友 係咪識聽狗話? 係咪識得問 ...
綿羊 發表於 26/10/2009 11:43 PM

我們所討論只是 以人類行為心理 邏輯推論 出 動物行為心理
我只是應為 如以人類行為心理不能推論出動物行為

如說人明不明白狗的行為心理
簡單地用演化心理學來說
狗是種約萬年前被人類馴化, 支持人類工作的生物, 為了減低互相不理解帶來的不確定性,慢慢演化出一種互相理解對方行為的系統,一定程度上人和狗的心理有吻合地方

占星術也不一定是錯的方法,只是人對占星術未有充足了解
回復

其實我不明白為什麼討論狗肉問題會有機會被人反問殺人,吃人肉可不可,但如果是牛肉,why通常不會被人反問殺人,吃人肉?why狗肉要被歸類成殺人,吃人肉一類?
(我不是支持虐待動物,不過我真是不明白要是吃狗殘忍的話何不像豬一樣規範化,反而要求大陸完全禁止那麼絕?)

其實我還搞不清個問題,其實是吃狗肉本身已經是錯,還是吃狗肉本身沒有錯,只是如果在禁吃地方吃才算錯?
回復

∵有人當豬係寵物
又∵豬係食物
∴可以食豬
同理 可以食狗
回復

∵有人當豬係寵物
又∵豬係食物
∴可以食豬
同理 可以食狗
昇爺 發表於 8/11/2009 09:21

唔該發表偉論之前先睇下人地講到邊
回復

喺廣州呢邊仲無咩~~反對聲音占主流~~~
但去到北方~~尤其華北同東北~~食狗簡直喺家常便飯~~尤其受朝鮮族影響嘅果啲群落~~~仲有埋大型嘅肉狗養殖場~~~
所以話大陸禁食狗~~真喺好難咯~~~
回復

∵有人當豬係寵物
又∵豬係食物
∴可以食豬
同理 可以食狗
昇爺 發表於 8/11/2009 09:21 AM

還要在討論這問題

社會科學是十分主觀,主觀的假設用主觀的系统推論出主觀的答案, 多數都得出實驗者想要的答案

客觀的答案是幾乎得不到

不斷討論下去也只是得到多數人想要的答案
回復