香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: 3DS之子
打印 上一主題 下一主題

琴晚激嬲左一個人 可唔可以幫幫我睇下我有冇在msn中講錯野?

應該不是講錯不講錯..
而是突然為這樣子的事向他發火才"嬲"吧orz
(這樣子的意思是:這事你又知道他沒想過??你又有問過他的感受??)
但現今時代....小學生也可讀大學...你又奈他何??
無可奈何的事你就拿來發火.....幹麼...orz....
回復

原帖由 NDS之子 於 11/4/2009 12:17 PM 發表
琴晚激嬲左一個人 可唔可以幫幫我睇下我有冇在msn中講錯野?                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        我班上年有個運動成績好叻的同學
今年比男拔挖走左
由於男拔需要用佢去拿獎 所以根本不會理會佢的成績
亦即佢在男拔已經可確保讀上中七
對不對?
昨晚我同佢表達呢樣野
認為一般人靠讀書爭上中六
佢卻是靠運動來上中六
意外激嬲左佢
(為左私穩起見 刪番段野 有需要先再post)

希望大家幫幫我從對話中搵出我講錯/唔應該講的野
我想改善自己同其他人溝通的方式
THX!

之前冇睇到呢個post..唔知段野係點喇...但係淨係睇你就咁講...你淨係激嬲左一個人我諗都要偷笑喇...

如果你唔係想寸人既...點解要無啦啦會同人表達
"由於男拔需要用佢去拿獎 所以根本不會理會佢的成績 亦即佢在男拔已經可確保讀上中七"

如果我覺得你成績又差樣又衰..我會唔會無啦啦MSN同你講.."唉...我班FD個個都靚仔又叻..都唔知點解會識到你個蠢人!" 呀?
我班上年有個運動成績好叻的同學
今年比男拔挖走左
對不對?

就咁睇呢一段...對唔住..我唔知你係想唱衰佢...羨慕妒忌佢..定貶低佢lor...
昨晚我同佢表達呢樣野
佢卻是靠運動來上中六
意外激嬲左佢

"佢卻是靠運動來上中六"
其他人一睇就會覺得你係想講
"唉...佢呢個人..讀書又唔叻..淨係識少少運動..咁都升到中六...真係唔公平喇"
希望大家幫幫我從對話中搵出我講錯/唔應該講的野
我想改善自己同其他人溝通的方式
THX!

我覺得你係無理到人地既感受..自己想講咩就講咩....講野之前設身處地咁諗下人地既處境先好...
"你講野之前經下大腦啦!" (用你既說話方式同你講一次)
我諗你都明你自己衰咩掛..?
回復

原帖由 NDS之子 於 11/4/2009 12:17 PM 發表
我班上年有個運動成績好叻的同學
今年比男拔挖走左

對不對?
昨晚我同佢表達呢樣野
佢卻是靠運動
...

升中六姐,有D人靠關係同推薦信啦,
呢D事好正常,
------------------------------
人地男拔收左佢係佢既事,
你咁講就即係無聊搵野講,
而且點睇你既態度都唔會係好聲好氣,
一定係有D唔服氣之類啦!
-------------------------
一般人一般人,
你做唔到就當然係一般人啦,
不過你升唔升到都成問題
回復