香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: K龍
打印 上一主題 下一主題

[求助] 求砌機意見

DVI 還好

類似啦..
色彩, 對比度, 解象度等
但你玩的遊戲不支援高解象度/ 闊屏的話也沒所謂吧
回復

原帖由 ben 於 4/5/2008 12:47 AM 發表

DVI 還好

類似啦..
色彩, 對比度, 解象度等
但你玩的遊戲不支援高解象度/ 闊屏的話也沒所謂吧

嗯.....最初也說了不是為了玩什麼高支援立體game了

為什麼DVI的會較好?
回復

原帖由  於 4/5/2008 12:50 AM 發表

嗯.....最初也說了不是為了玩什麼高支援立體game了

為什麼DVI的會較好?

VGA 行analog
DVI 行digital
配合影片/ 遊戲的output,
DVI 出來的效果會較好

樓上marcochl 提議的display 有HDMI 介面
同樣是digital ,
提供高質傳送
亦可聲畫同步傳送
主要用左高清器材上
回復

那6件裝足夠的嗎?
因為商店那list還有一堆如網絡卡 , 音效晶片 , 讀咭器等等什麼的= =
其實我是不明那些配備指的是什麼啦 , 所以想請救一下那些配備的功用

到時我就咁拿張list比商家看請佢照單砌機即可?

另外怕到時無貨 , 能否提供多幾個配套作後備?
回復

Network, Sound 已經內置左
呢6 樣野係一部電腦既basic components
呢D 野都幾難冇貨...(最簡單既方法係去旺電Jumbo 執...)
如果樓主唔打算換mon, 那麼就可以省一大筆了
onboard IGP 已經可以好順咁打機了
回復

那堆無聊的東西  只是用來浪費你的金錢0.0!
讀卡器  街邊便有貨  36合一  基本上你只會用到2-3種
而且  最好是去看著list格價
會有意想不到的新發現的 = w =
還有  不要玩存貨
最後你會發現放置太久而不想再用 (然後扔掉)
比較上會浪費的
回復

我諗諗下既然樓主都冇話會點打機
而又冇話會換個24" + 既MON
張9600GT 的確好浪費
所以我打算將CPU upgrade 做Quad Core
用780G IGP 算啦, 反正780G 都已經係好好了

PS : 樓主不如講下自己玩咩game....中唔中意打機
會唔會買個大mon, (19" +)
之後我先比個finalized suggestion 你啦

回復

原帖由 marcochl 於 4/5/2008 04:51 PM 發表
我諗諗下既然樓主都冇話會點打機
而又冇話會換個24" + 既MON
張9600GT 的確好浪費
所以我打算將CPU upgrade 做Quad Core
用780G IGP 算啦, 反正780G 都已經係好好了

PS : 樓主不如講下自己玩咩game....中唔中 ...

第2頁有講過= =
例子嘛......http://www.discuz.hkpnve.net/vie ... &extra=page%3D1
只是想玩東方系列的game而已 , 因為現在部腦一係load到矇字 , 一係支援不足開不了game= =
遊戲多是以32 bits解像度進行
主要是想打機啦 , 但並不是要玩什麼3D立體遊戲 , 只是很普通的game而已 , 所以要求不高

其實單看名字我是不知道那堆配備有幾強啦=口=
可以解說一下嗎orz?

還有  不要玩存貨
最後你會發現放置太久而不想再用 (然後扔掉)
比較上會浪費的

?指不要存定一d 配備以免唔用時做成浪費?
回復

最主要問題係樓主打唔打算換mon
1024 x 768 對於依家既IGP 已經唔算係難題了
比D 資料你
15" 4:3 = 1024 x 768
19" Wide = 1440 x 900
20" Wide = 1680 x 1050
回復

原帖由 marcochl 於 4/5/2008 06:25 PM 發表
最主要問題係樓主打唔打算換mon
1024 x 768 對於依家既IGP 已經唔算係難題了
比D 資料你
15" 4:3 = 1024 x 768
19" Wide = 1440 x 900
20" Wide = 1680 x 1050

個mon還用得都唔打算換住 , 免得要額外比多一大筆._____.
顯示器名稱:Sony SDM-S53
類型:15"LCD(XGA)
最大解析度:1024 * 768

現在是用這個
回復