香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: Bayleef
打印 上一主題 下一主題

卡通片

原帖由 比比路多 於 28/10/2007 03:58 AM 發表

我諗唔係好關買唔買到既問題吧= ="
係宗指的問題...如果無铫每一套外購的節目都預設為原聲版不就很怪嗎?
.....明明是個粵語電視台,由經常出現外語的,就不是無铫....不,正確點來說是翡翠台才對

~~~~~~~~~~~~~~ ...

小孩子有小孩子看的動畫(茶)
越級的好孩子別看orz
回復

當然有看卡通片/動畫,有時看那些比看那些所謂劇集更有趣味xDDDD
每星期必看的是Death Note和怪醫黑傑克
間中有看的是keroro和多啦A夢
其他卡通已吸引不了我的注意-3-"
回復

原帖由 RX78-2 於 28/10/2007 01:04 AM 發表
世界正在宅化...

支持
我全班人幾乎全看過夏娜同凉宮(不論B/G)[原因未明朗]
回復

我只係係暑假時先睇下卡通片,因為多d時間可以睇=3=,不過唔知點解睇完隻眼時常都唔係好舒服,但係打機就冇事=3=我個班就睇d「TVB」冇咩點播個d卡通片=3=
回復

原則上每個青少年/小朋友都會看動畫/卡通片

只不過小朋友看"益智"的吧

PS:益智的定義人人不同
回復

不過我冇乜睇多啦A夢,because重播又重播再重播........
回復

原帖由 Miffy 於 28/10/2007 03:24 AM 發表

未免太誇張...-_-|||, 但你下一句我好認同...
===============
我平時睇開動物橫町,atv5:00pm嗰套(我唔記得,個名太奇怪)間中睇吓咁la...

播一半就停播係因為日本所限無線只能買到一季(52集)份量,除非套卡通長度約70~80集左右至可以一次買o酉(例如魔剎)
仲有衝鋒21連日本都未播完,以無線1星期兩集o既進度好快會追到

仲有既然唔鍾意無線就咪又要睇又要嘈,呢度有人鍾意睇粵語配音o既人存在(例如我)
回復

原帖由 卡斯 於 28/10/2007 04:10 PM 發表

播一半就停播係因為日本所限無線只能買到一季(52集)份量,除非套卡通長度約70~80集左右至可以一次買o酉(例如魔剎)
仲有衝鋒21連日本都未播完,以無線1星期兩集o既進度好快會追到

仲有既然唔鍾意無線就咪又要睇 ...

無他的,香港太多先入為主,甚至崇日(崇尚日本文化)的人
只要在動畫內出現粵語、繁體中文也會感到不高興
還記得之前無線於《鋼鍊》實施麗音廣播,也仍然有人十分不滿,
恐怕也只是那些中文字幕累事吧。
回復

原帖由 Royal 於 28/10/2007 05:08 PM 發表

無他的,香港太多先入為主,甚至崇日(崇尚日本文化)的人
只要在動畫內出現粵語、繁體中文也會感到不高興
還記得之前無線於《鋼鍊》實施麗音廣播,也仍然有人十分不滿,
恐怕也只是那些中文字幕累事吧。

他們會日文嗎?
(按:很多動畫我也會看,不過不知TVB幾時復播寵物小精靈...)
回復

原帖由 Royal 於 28/10/2007 10:36 AM 發表
當然有看卡通片/動畫,有時看那些比看那些所謂劇集更有趣味xDDDD
每星期必看的是Death Note和怪醫黑傑克
間中有看的是keroro和多啦A夢
其他卡通已吸引不了我的注意-3-"

怪醫黑傑克+1
總覺現在的電視節目很差...
從前可看電視看一天的....
回復