香港寵物小精靈村落 論壇

加入
打印 上一主題 下一主題

有冇D讀書好方法

說到這裡,即是只有數學科「不用死記」吧?
但我深信樓主的問題在於其他科,
例如歷史科,我相信如果不記的話,只會得到「肥佬」收場
回復

原帖由 Royal 於 17/10/2007 11:18 PM 發表

科學其實最後咪都係要死記...
回復

原帖由 Royal 於 17/10/2007 11:18 PM 發表

死記只係代表一個人背野叻,唔代表讀書叻嫁喎
回復

原帖由 latios 於 17/10/2007 11:31 PM 發表

讀書叻唔係單睇數學邏輯既思考能力,
記憶、背誦能力都好重要
否則作為「讀書叻唔叻」指標之一既考試就唔會有咁多要你背誦既野
呢個世界有好多fact,你冇可能用邏輯推理到,
正如你有可能推論到會發生文化大革命嗎?
那你能否推論到未來十年世界會有甚麼大事發生?

成個討論我只見到得一種科目係被歸納為「唔駛死記」,就係數學,
但係呢個世界唔只數學一科,暫時我亦見唔到有任何證據見到樓主所講既只係數學。

我唔知呢d野應唔應該講,但係對唔住我都要講,如果覺得不爽既話就當我發up風啦
我自己背野都唔叻,首再別康橋我今晚背左三粒鐘有多(因為要背默)
但係有時都要認命。我每次測驗考試都會背好多野,到最後chem d顏色背錯晒,搞到差d肥,
不過我唔覺得「背野唔掂」係高人一等囉,唔好再講到背野叻係罪過,我覺得咁既思想係害人害己。
再重申一次,我冇心挑釁,只係我覺得有d科真係要死記,
其實我都好認同數學係好著重邏輯性既分析,但係本身邏輯唔掂既,CE maths就只好背式同做多d pp,
況且即場慢慢推返d式出o黎可能會side時間。

回復

原帖由 latios 於 17/10/2007 11:31 PM 發表

左右腦是一樣的嗎?
回復

原帖由 Royal 於 18/10/2007 12:52 AM 發表

讀書叻唔係單睇數學邏輯既思考能力,
記憶、背誦能力都好重要
否則作為「讀書叻唔叻」指標之一既考試就唔會有咁多要你背誦既野
呢個世界有好多fact,你冇可能用邏輯推理到,
正如你有可能推論到會發生文化大革 ...

死背的話,到第時咪又會唔記得
自己根本學唔倒,吸收唔倒
咁樣真係為左求分數先讀書?

仲有而家成日講既多元智能,呢d真係冇得死背嫁喎

回復

原帖由 latios 於 18/10/2007 06:28 AM 發表

死背的話,到第時咪又會唔記得
自己根本學唔倒,吸收唔倒
咁樣真係為左求分數先讀書?

仲有而家成日講既多元智能,呢d真係冇得死背嫁喎

其實樓主是因為測驗或考試「不合格」才問我們「有甚麼讀書的好方法」
這個世界一向現實,讀書的其中一個目的就是為了分數,
從而得到足夠的學歷,及一份收入穩定的工作。
可能有些人覺得讀書是為了追求興趣,
但如果考試不及格,
又如何繼續升學,去追求你們更偉大的興趣呢?
比方說有人讀理科,但只醉心數學,
數學和附加數學得到A等成績,其他全部不及格,
那教他怎樣繼續追求他對數學的興趣,進一步學習純數和應用數學呢?
其實「死背」的定義是怎樣我不知,但我以前「死背」下來的中國歷史還依稀記得。
我認為如果這些資料要是有用的話,就算是「死背」也能夠長久的記下來,
例如「1、2、3、4、5、6、7」的數字順序,其實也是我們在幼稚園辛辛苦苦的「死記」返來的,
但我們仍然沒有忘記,亦也利用這些數字去作進一步深化計算,可見我們是「吸收」了才能用出來。

至於「多元智能」,根據網上的資料,人類的智能可從不同角度分為若干類,
其中包括「形象力」、「抽象力」等,亦都包括「記憶力」。
而記憶力相信亦可以透過平日的鍛鍊(包括閣下所提及的「死背」)有所提升。
不過樓主所問的問題是「有甚麼讀書的好方法」,而非「有甚麼鍛鍊多元智能的好方法」,
故此我不再作深入探討。
回復

原帖由 Royal 於 18/10/2007 01:35 PM 發表

其實樓主是因為測驗或考試「不合格」才問我們「有甚麼讀書的好方法」
...

學習唔一定要升學既
我就唔想繼續升..咁悶..

呢個係我既讀書方法,唔知你地接唔接受倒
回復

原帖由 Royal 於 18/10/2007 01:35 PM 發表

...

其實只要死記過...
腦海中就有一定的殘像...
再看類似資料時就會回想起來的了...

就現在的教育制度來說...
死背無擬是最快捷的方法...
而且就現在一般的科目來說...
應用不了的只有兩科數學科...
不過數學就某程度來說...
考時靠腦也還能撐過去...

不過最好的嘛...
每天回家也溫習一次當天教的東西就最好的了...
到了考試時也不用太緊迫溫習...
回復

現在探求甚麼共通能力, 不是不好, 可是大多言之無物
批判性思考遠比填鴨教育優勝? 我同意, 不過如果鴨子肚中空, 批甚麼?
就是說, 不肯記野的人, 肚子是空的, 知識是缺乏的

舉例, 曾特首的民主文革論為何會招致廣泛批評?
如果你沒有背過文革的歷史, 根本不會明白, 更加對現今的這件事無力理解了
若果你甘心當一個甚麼也不知道的愚人, 永遠不用腦袋記東西, 那隨便你, 但這種人永遠被人看不起

告訴你, 就算不讀書做個廚師, 還是要記野的! 難道你不用記材料份量和煮法麼?
就算不讀書做個司機, 還是要記野的! 難道你不用記路線怎樣走嗎?
就算不讀書做個sales, 還是要記野的! 難道你不用記貨品的位置, 功用, 特點, 以作推銷介紹麼?
回復