香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: yat
打印 上一主題 下一主題

組合??

關閉 [複製鏈接]
Originally posted by Ervin at 2004-4-25 11:16 PM:
少少愚見,雖然比卡超進化會減慢速度,但係各方面都有提升,咁點解唔比佢進化呢??
減慢速度??ng會ga.....all of the值also increase~~
(blue word)maybe he/she have電氣球or he/she like pikachu~~
回復

I mean 速度會"相對"地減低
回復

Originally posted by Ervin at 2004-4-26 04:45 PM:
ng係好明wo......all will increase ga~
回復

Originally posted by smallpotato226 at 2004-4-26 04:49 PM:
ng係好明wo......all will increase ga~

I think he means 速度 will not '提升' a lot but others will '提升' a lot
回復

Originally posted by Ervin at 2004-4-26 04:45 PM:

有樣道具叫"電擊玉....."
比卡超專用,能將自己的特攻*2......
註:雷超是用不到這道具的.......
回復

說回正題.......
我的2vs2組合:
no214赫拉剋羅斯  道具:先制之爪
招式:忍耐,起死回生,超級角擊,地震
no94耿鬼   道具:氣合頭巾
招式:億萬頓吸收,10萬伏特,精神念力,同行者
no142化石飛龍....道具:王者之印
招式:地震,保護,原始之力,燕子返擊
no150超夢夢.....道具:氣合頭巾
招式:精神念力,10萬伏特,冷凍光束,冥想.....
no376鋼蟹  道具:先制之爪
招式:高速移動,慧星拳,地震,燕子返擊
no378冰柱  道具:剩餘的飯菜
招式:急凍風暴,冷凍光束,10萬伏特,保護

以上招式中文譯音在此
http://aucy.com/pokemon/gba/moves.php

戰略:用赫拉和冰柱打頭陣,原因自己想......
保護在2vs2時十分有用,原因自己試試......
其餘唔講.....用咁多地震和選這些pm的原因自己想.......
補充,我認為速度就是一切,所以我的pm速度:
超夢夢,化石飛龍過370,耿鬼過350,赫拉296.....
鋼蟹用了高速移動會過400....冰柱是盾牌...也可用某招減敵人速度.....

[ Last edited by 剎那 on 2004-4-26 at 07:42 PM ]
回復

Originally posted by 剎那 at 26-4-2004 19:38:
說回正題.......
我的2vs2組合:
no214赫拉剋羅斯  道具:先制之爪
招式:忍耐,起死回生,超級角擊,地震
no94耿鬼   道具:氣合頭巾
招式:億萬頓吸收,10萬伏特,精神念力,同行者
no142化石飛龍....道具:王者之印
...

唔錯唔錯呀~
不過有四隻寵被岩石同念力二倍~
赫拉剋羅斯就被飛行四倍=.=
不過點解唔練班吉拉(NO.248)既??
http://www.aucy.com/pokemon/gba/pokemon.php?on=248
幾好架我覺得~

[ Last edited by yat on 2004-4-26 at 08:00 PM ]
回復

Originally posted by yat at 2004-4-26 07:58 PM:
唔錯唔錯呀~
不過有四隻寵被岩石同念力二倍~
赫拉剋羅斯就被飛行四倍=.=
不過點解唔練班吉拉(NO.248)既??
http://www.aucy.com/pokemon/gba/pokemon.php?on=248
幾好架我覺得~

[ Last edited  ...

先生.....每年驗眼保健康......
被岩剋得兩隻,被念力剋得兩隻.......
赫拉見到飛行....仲好.....用忍耐..點都死唔去....仲可以倍增攻擊力....
還有....我已經說過我用赫拉時會和冰柱拍檔.......

班吉拉速度慢得驚人.....見到高手未出招就死左.......

[ Last edited by 剎那 on 2004-4-27 at 12:09 PM ]
回復

Originally posted by 剎那 at 2004-4-26 09:13 PM:
先生.....每年驗眼保健康......
被岩剋得兩隻,被念力剋得兩隻.......
赫拉見到飛行....仲好.....用忍耐..點都死唔去....仲可以倍增攻擊力....
還有....我已經說過我用赫拉時會和冰柱拍檔.......

班吉拉速度 ...
拍檔又如何??人地照打你ga..........
回復

但我覺得盡量不要配合PM自己好的特性,往別的部分發展或許就可以把PM其他弱的特點拉高,您說我說的有沒有道理呢?再來我來回應Kimo :就是因為皮卡丘的攻擊招式是太強了,抓其他pm時會一擊斃殺,所以我才放電光一閃的>>>>然後水箭龜我為啥放破壞死光,因為我盡量把攻擊放在水箭龜身上>>>>>再來就是比雕,因為我的比雕招式找不到適合的,所以我為了配合密傳機只好暫時使用囉>>>>>還有乘龍<絕對0度和暴風雪怎麼會無用呢?你想想看絕對0度可以一擊必殺,假如有中毒或是中其他特殊效果的pm,就可以增加打敗對手的速度,快速去就醫,而暴風雪攻擊力高,且威力有120ㄟ,這樣可以提高乘龍本身的攻擊,然後達到HP.防禦力.和攻擊力的平均,和樂而不為呢?>>>>>>最後噴火龍我為啥放龍之怒,因為我覺得龍之怒的威力有待觀察,有時強有時弱,一旦龍之怒發威攻擊力可是不同凡響啊!!,聽完了我的解說,您不妨從新打分吧!!
回復