香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: elvis
打印 上一主題 下一主題

[原創]PGL使用教學【開新帖,本帖停止更新】

回復

本帖已更新為國際版,次序亦按照首頁的顯示來重新排列。

新變更集中在最上方顯示,最後亦附上了取得夢特性伊貝進化體的方法。
回復

睇完教學都係唔太明白...
雖然話最前部分係教國際版更新,但感覺好似更加似係由0開始直到成功玩夢世界既教學..
呢2日我照常上夢世界玩,除左PGL首頁唔同,玩法同以前冇咩大分別...究竟點樣先可以更新國際版遇到夢友??
回復

睇完教學都係唔太明白...
雖然話最前部分係教國際版更新,但感覺好似更加似係由0開始直到成功玩夢世界既教學..
呢2日我照常上夢世界玩,除左PGL首頁唔同,玩法同以前冇咩大分別...究竟點樣先可以更新國際版遇到夢友??
supersaiyan 發表於 18/4/2011 09:38 PM

玩法就是和以前沒大分別
帳號只要已與B/W版的Game Sync連繫便是國際版/正式版(即與以往的做法一樣)
遇夢友的方法樓主亦有說明,不過需要先在個人資料處變更公開範圍,FAQ亦有說明
Q12:
[table=80%][tr=#f7f9ff][td]
╰?>怎樣在夢世界增加好友?(/夢友)

[/td][/tr][/table]
A12:於PGL個人資料(PGL首頁有橙色ID卡圖的プロフィール)
   ,在「プロフィール公開範囲の変更」和「ゆめともりスト.ゲームフレンドリストの公開範囲」中
    選「全ユーザーに公開」
   ,然後在夢世界夢之島按左上角的選項,便會隨機看到一位玩家精靈的腳印
   ,邀請方法就是到對方的夢之島按左上角,然後等對方答應才可。
ho 發表於 8/12/2010 12:00 AM
被他人邀請的話也是一樣的做法(樓主也有說明)
回復

supersaiyan 發表於 18/4/2011 09:38 PM

頭一部份是方便已經玩了一段時間的玩家,
之後的教學部份確實是由0開始無誤。

如果覺得最頭那部份還有不足的話,我再嘗試增加一點解說吧。
回復

想問呢...之前未出黑白前
果傳有人話可以將自己save 傳入電腦同人對戰

其實係咩野一回事?
(總算了解夢世界了)
回復

點解我打完白版Game Sync ID Code之後,佢吾比我登錄??(我肯定無打錯/我宜家打到一周目第2GYM)
(佢話あなたはまだ一度もポケモンをねかしつけていません。ポケモンをねかしつけてからもう一度登録してください。)
回復

請先讓pm睡吧
回復

email comfim cannot ar....... I click and he dun confim ...
回復

我想問而家點樣可以DL新既C GEAR SKIN同轉換?
回復