香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: Treecko
打印 上一主題 下一主題

當我傻架?

同佢講聲「得大鈔冇散銀」之後走左去就算
回復

你班友仔真系無良心
雖然我都系無錢比
回復

回復

之前係太子遇到個阿叔
每朝早都問人借$2的
(已經問過我兩次,所以我認得他)
還有遇過個阿姐
問我借$20搭車
(第一次係新世紀撞到佢,第2次就唔記得左係旺角邊到,
總之我認得係同一個人黎)
果時我勁想寸佢一句:
你日日都冇錢搭車返屋企就唔好出街啦
回復

比我會一路行.. 一路跟住我的話 就行去車站等車(仲跟住就上車) 睇下佢肯唔肯跟.. 肯跟就即係佢根本唔係有錢 就打去999
回復

坦白說,如果是在我能力範圍之內,我是會給他錢的

我不知道對方是不是真的很需要這少許的錢,也許別人就是需要這20塊錢
同時間,20塊錢在我身上算不得什麼,可能只是買少一點甜點零食;不過如果落在有需要的人手上,這20塊錢的價值就並非如此
當然,如果要借到100塊錢,我只能說我無能為力,畢竟我自己也不是富有
也許我也會給他20塊錢

如果對手是騙財的,事實上這20塊錢的確算不得什麼,就由他騙去吧
反正最終他是要對自己負責,他甘願這種騙財的生活是他的事
他只需要向自己的良心交代

錢財身外物。我們有時很難判斷對手是否騙子,我們不能排除有有需要的人
20塊錢,甚至更小的10塊錢、5塊錢,在不同人手上有不同的價值
對我來說,至少我沒了這少許的錢我不會生活不來,而對對方而言,可能正是用來救命的錢

當然我會留意對手的禮貌和神情,就算不給他錢也可聽聽他的情況而給一點建議
不給錢是可以的,只是我覺得沒有說粗話的必要吧,亦沒必要用上惡劣的態度
回復

果然香港的文化跟外國實在差太遠。
回復

我都試過..佢話搭巴士 我唔識拒絕無奈之下俾左幾蚊..(其實好懷疑佢- -)

如果真係冇錢好趕急好需要錢我係可以幫佢

但係如果係特登走黎騙財既我真係接受唔到
回復

人地既然不惜放底自尊問你要錢,幾蚊冇乜所謂既
仲有d情況係佢講到自己咩咩咩幾慘喊晒口咁,就算真係呃,咪當比錢入戲院睇場戲咪算

問心,比左錢你自己都安樂D啦。
回復

外國人/20蚊以下我一定比
人地呃你20蚊把鬼咩- -
回復