香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: 詛咒師
打印 上一主題 下一主題

一些戰時問題..

原帖由 詛咒師 於 21/10/2007 08:27 PM 發表
哦我明白啦
第一
如果想唔驚毒菱, 就最好要係組入面放一隻有毒系的精靈, 為除毒菱之用
第二
放釘多數係為左係單打單時用的, 所以就算有釘, 有時都要被逼換精靈, 免被相剋返而減血更痛
係咪咁樣?

P.S.   咁其 ...

雖然我沒試過
但高旋好像能除毒菱
能的話自然回復特性的海星可放毒菱
不必為毒菱而故意用毒系精靈
有需要用毒系精靈可無視上面
P.S.毒雙能除毒菱嗎?

但要記著 如果隊沒精靈高旋卅高旋精靈掛掉了的話
換精靈時請三思
如:
噴火龍餘41%HP 對手是海星 場上有岩釘
那就要砲灰噴火龍 讓換入精靈只受岩釘傷害而避免被海星攻擊
因為保留噴火龍的話 下次噴火龍上場因岩釘而要扣50%HP 即會被幹掉
保留噴火龍換精靈 始終噴火龍都不能上場 換入精靈又會被海星與岩釘攻擊
那砲灰噴火龍的話 換入精靈只會被岩釘所傷

回PS
最好有
當然不一定要
像全攻隊卅浮游隊或自爆隊等就不要了
但相比高旋精靈,破強化精靈更重要

原帖由 Giggs 於 21/10/2007 09:36 PM 發表
下毒的幸福蛋....你只能用會格鬥系招的物攻手嚇退她而已...

根性物攻手都行
回復

離開地面的毒系不能取消毒菱
回復

雙打時 能對自方使用除霧以甩釘嗎?
回復

下..咁姐係如果人地驚岩石系招的話, 而場上又有岩釘
咁如果一放出黎就入減成一半hp值!?
同埋之前版主   剎那曾講過要注重聯防, 咁其實所謂 "聯防" 意思係要點做?
回復

原帖由 詛咒師 於 22/10/2007 07:04 AM 發表
下..咁姐係如果人地驚岩石系招的話, 而場上又有岩釘
咁如果一放出黎就入減成一半hp值!?
同埋之前版主   剎那曾講過要注重聯防, 咁其實所謂 "聯防" 意思係要點做?

一般情況下岩礫會扣會換出來的pm的1/8HP
如果是剋制的話則*2,變成一換出來扣1/4......如果是4倍剋制(如噴火龍)的話則*4,變成一出場扣1/2......

所以隊伍中有怕岩(尤其係4倍)的最好帶一些會除釘的,否則一出場已沒了半條命的話怎樣和對手作戰?

聯防簡單來說就是互補不足,同時增打防禦面
例如幸蛋確是強大的特盾,可惜面對強大物攻手時還是無力,此時加入一隻物盾,用意在幫補幸蛋的不足,同時此防盾又不是只為了幸蛋 , 而是全隊伍
另一方面物盾的特防可能較低,此時幸蛋正好由被保護的角色變成保護人的角色,達至互補不足繼而強化的局面
遇上物攻手時換上物盾,一見到特攻手就換上特盾,中途配合一些干擾技,令自己受到的損傷減至最低的同時也給予對手打擊,所以放釘對於防team來說可說是必備的
此外聯防亦要注意屬性方面,因為D/P轉制,決定該招是物理還是特殊已不再依靠屬性,所以有可能出現同一招數同時剋制著不同的盾的情況,注意這點
而且要考慮一隻pm不等於只有一種屬性的招數,例如格鬥系pm同時還會有岩系的招數,不能單靠飛行系去擋

能夠充分考慮以上要素就能做到聯防,令隊伍能全面地擋下攻擊,盡量爭取主動權
(不過我不是剎那,他(她?)的定義可能和我的有出入.......)

雙打時 能對自方使用除霧以甩釘嗎?

如無意外應該可以.....
沒空,看看邊位有空去做一下實驗,單以理論來看應該是可行的

回復

哦...
咁仲想問多少少...(睇黎我好似真係問得太多...)
咁鋼鐘算係邊種類型的盾? 因為我見佢物防特防都好似差唔多咁..而且特性又可以減低weakness 所食的damage
同埋係咪真要佢物防高就可以話係物盾 ; 特防高就可以話係特防盾?
回復

原帖由 詛咒師 於 22/10/2007 07:59 PM 發表
哦...
咁鋼鐘算係邊種類型的盾? 因為我見佢物防特防都好似差唔多咁..而且特性又可以減低weakness 所食的damage
同埋係咪真要佢物防高就可以話係物盾 ;  ...

物耐與特耐同樣出色的就是雙防盾
除物/物防高外,HP同樣重要的
回復

原帖由 詛咒師 於 22/10/2007 07:59 PM 發表
哦...
同埋係咪真要佢物防高就可以話係物盾 ;  ...

如果要鋼鐘做盾既話建議揀浮游特性果隻
雖然失去左抗火呢個能力,但係就可以避免左所有地面系招式(特別係地震呢類國民技)
但係要注意既係對方會唔會有可以使用到「重力」呢一招既pm,呢d都係實戰果陣要考慮既先讀因素
回復

個人覺得重力的效果不怎麼樣。那麼需要用地震去攻擊嗎?

個人是看重高旋多於破強化技能XD
回復

原帖由 anteater 於 23/10/2007 12:05 PM 發表
個人覺得重力的效果不怎麼樣。那麼需要用地震去攻擊嗎?

個人是看重高旋多於破強化技能XD

重力好像還會影響命中率的,雙打時還算有用
回復