香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: =F=
打印 上一主題 下一主題

打到一周目最後一關...卡關了= =

我的火雞沒屬修.
你的有..
應該打出來的數字會更高XD
我目前還沒發現怎樣學回舊招orz
本來你應該在39lv學到招..
不過啊...

目前唯一的方法是招式機
回復

原帖由 小龍chris 於 16/9/2007 23:06 發表

我的火雞沒屬修.
你的有..
應該打出來的數字會更高XD
我目前還沒發現怎樣學回舊招orz
本來你應該在39lv學到招..
不過啊...

目前唯一的方法是招式機

在電擊魔那裡可以學回舊招
尾二的選項
Double-Edge威力高但副作用更高
Del Save的話用誰好?
比卡+火猴?
回復

有人可以解答一下我的問題嗎~"~
實在是卡得太嚴重...不到第7層就死光...
到底要怎配招和捉什麼精靈幫助我~"~
回復

原帖由 =F= 於 16/9/2007 11:29 PM 發表
有人可以解答一下我的問題嗎~"~
實在是卡得太嚴重...不到第7層就死光...
到底要怎配招和捉什麼精靈幫助我~"~

只有 40Lv就升高些吧,沒有12x血你不用指望可以輕易打倒鑽石
一下時吼打全房各約8x, critical可扣到12x

先努力死過頭13層,見多道具的房一定要小心,多半都有把道具變成怪的陷阱
太陽的Exp是最多,銅鏡最少 (6F後的太陽用技打有 499exp)

到save層後的都是半肥瘦,salamence最多經(用技打最少631),porygon2最少(用技打最少499)
要以低Lv取勝可以見招機就拿/用,特別是保護
見怪屋可用玉-てきふうしだま 令全房怪自己逃走,在後面追打一兩隻就可了

兩個迷宮都要小心立鴨族的discharge+agility和兩鋼鐘的confuse ray+hypnosis
edit:WW

回復

我入伊個迷宮果陣得39+40Lv,但一樣照爆到表關 .__.
而且過迷宮果陣一粒再生玉都無用過 ( 雖然身上帶左n粒 ),回血果都係用迷宮執果D
由入迷宮到打贏Boss用不到兩粒鐘

除上樓上所講既,仲有唔少玉可以破解精靈屋
例如:

使同一房間內敵PM進入(睡眠狀態)
(擺脫之玉)
使正面PM變為(硬直狀態),並傳送至樓梯附近
(透明之玉)
自己的狀態為(透明狀態),使敵人無法看見
(束縛之玉)
使同一房間的敵PM狀態變化為(硬直狀態)

而事實上就算無玉如果pm有全體技都可以死過 ( 我隻比卡超就有放電 )
或者用加速招轉頭走都得 ( 上一隻做小偷都玩過唔少次 = =+ )

另外,小心迷宮度用晒D再生種,之後打Boos果隻比時之咆吼秒殺.....
我隻比卡超比佢一招ko....

努力吧~

評分

參與人數 1金幣 +3收起 理由
fish+ 3熱心解答他人問題

查看全部評分

回復

而且過迷宮果陣一粒再生玉都無用過 ( 雖然身上帶左n粒 ),回血果都係用迷宮執果D

囧.....我行過這迷宮數(十)次,只拾過共3次回血果~還要是在最後那層才見....偶多是拾到眼鏡頭巾招機和聰明度豆 OTL
回復

原帖由 fish 於 17/9/2007 09:09 AM 發表

囧.....我行過這迷宮數(十)次,只拾過共3次回血果~還要是在最後那層才見....偶多是拾到眼鏡頭巾招機和聰明度豆 OTL

行多幾步補多D血都唔錯,個迷宮好多野都可以醫肚 XD
講起頭巾....好似執黎執去都係果幾種........幾時有上集實用(屈機?)既頭巾執 orz

P.S. 剛剛有重玩既衝動,小火龍唔夠可愛 / . \
回復

我都知有好多實用既種子+珠
但係唔識睇日文=  =有時用左都唔知...
回復

我都完全卡死了在最尾,D怪獸屋實在BT,而且我用的向尾貓在那裡根本係......SO 現在重玩,但係又唔知用咩...
回復

原帖由 =F= 於 17/9/2007 05:38 PM 發表
我都知有好多實用既種子+珠
但係唔識睇日文=  =有時用左都唔知...

精華區有道具資料
雖然今集既資料未更新但都值得參考
https://proxy.archiver.hkpnve.pokebeacon.com/viewthread.php?tid=20371&extra=page%3D1

回復