香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: sunsun2360
打印 上一主題 下一主題

咩叫遺傳呀=.=?

原帖由 sunsun2360 於 13/4/2007 18:39 發表
如題=.=聽人講話柳拉可以遺傳冰拳=.=但我自己拿去生整出來果隻都冇ge=.=要點整先有呀-.-?
仲有鬼c通係唔係一定要用心之鱗片先可以學返招催眠ga=.=?
仲有尤基納識唔識催眠ga=.=?

我隻扭拉用jo半日時間先生到隻-特攻+速性格,有冰拳,攻速31個体
but最衰唔係男性
唔係可以幫其他陸上類六遺傳個体
同埋冇咁型
回復

唔係生蛋一定要同種ga咩=.=?
奇異種子可以同玫瑰生到野ga咩...?
回復

原帖由 sunsun2360 於 14/4/2007 17:35 發表
唔係生蛋一定要同種ga咩=.=?
奇異種子可以同玫瑰生到野ga咩...?

兩者都是植物類,為何不可?
回復

我都係而家先知到可以咁樣=.="
咁生出來ge野會係母果隻...而招式就會係公果隻係唔係咁ge意思呀...?
回復

原帖由 sunsun2360 於 14/4/2007 17:44 發表
我都係而家先知到可以咁樣=.="
咁生出來ge野會係母果隻...而招式就會係公果隻係唔係咁ge意思呀...?

說成招式會有可能由男性遺傳到會準些,因為不是所有男方有的招式都會被遺傳到
回復

咁如果我想有遺傳招式果隻怪係2個屬性ge...係唔係只有用番相同屬性ge母同埋有你想頻傳的招ge公...但公母要唔同種類...咁就ok ga la...?
回復

原帖由 sunsun2360 於 14/4/2007 17:53 發表
咁如果我想有遺傳招式果隻怪係2個屬性ge...係唔係只有用番相同屬性ge母同埋有你想頻傳的招ge公...但公母要唔同種類...咁就ok ga la...?

我想你是有點誤會了,「類」和「系」是有分別的,亦即是「屬性」和「蛋類」是不同的

生蛋的時候,我們所要顧及的是「蛋類」而非「屬性」
亦即是遺傳招式的時候,我們所要顧及的是「蛋類」而非「屬性」

例如:
奇異種子與小火龍
牠們的「屬性」不相同,但都是同「蛋類」-怪獸類
所以牠們生蛋及遺傳
小火龍與岩漿蝸牛
兩者都是同「屬性」,但兩者都屬不同「蛋類」
所以牠們不可一起生蛋及遺傳

但你句中所敘述之性別是正確的,是用詞不當而已
即是,要遺傳的招式必定要在男方身上而未必要在女方身上,而誕下的蛋是有已遺傳招式之女方幼體
回復

哦~明白...咁係邊到睇蛋類呀?

仲有...我想遺傳果招係唔係"一定"需要隻公都已經擁有我想遺傳ge果一招遺傳技能ga...?
因為我睇到果隻捕英草怪可遺傳催粉...但呢隻野平時升lv ge時候都冇催粉學ge...
都係有點兒唔明白...唔該教下我~qq

請善用編輯功能,不要分帖
by fish

回復

原帖由 sunsun2360 於 14/4/2007 18:26 發表
哦~明白...咁係邊到睇蛋類呀?

仲有...我想遺傳果招係唔係"一定"需要隻公都已經擁有我想遺傳ge果一招遺傳技能ga...?
因為我睇到果隻捕英草怪可遺傳催粉...但呢隻野平時升lv ge時候都冇催粉學ge...
都係有點 ...

看蛋類:
http://pokemon.aucy.com:81/nds/showpokemon.php?t=g&n=0
click頁頂的可看其他類別

遺傳招式方面,沒錯的,男方一定須要擁有你欲遺傳之招式

捕蠅草方面,由於牠是植物類的PM,所以要由已學到催眠粉末植物類男性PM遺傳給牠
亦即
http://pokemon.aucy.com:81/nds/showgenetic.php?no=455
回復