香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: anthony
打印 上一主題 下一主題

中三上學期考試成績﹙最後更新:10-2-2006,不再更新﹚

行了...
我沒話可說...
我高過你們的就只有Phy....
回復

原帖由 車里厘 於 2006-1-31 10:00 AM 發表
所以而家諗住選理科
五科選修科應該會揀PHY CHEM BIO COMP同ECON
原本想揀GEOG, 因為我曾經係全級第二

你真幸運呢!理科班也可選 GEOG 及 ECON。

我的學校的選修科只有:
1‧電腦﹙應該不會選了﹚
2‧聖經﹙對這科沒有興趣,應該不會選了﹚
3‧美術﹙這科我在中二不合格的,怎會選修呢?﹚
4‧中國文學﹙對中文沒有興趣,連中文都想不讀,怎會讀這科?﹚
5‧普通話﹙沒有興趣﹚
6‧會計﹙對這科有興趣喇!而且這科是以英文科和數學科的成績來決定是否適合讀這科的﹚
7‧商業﹙對這科又有興趣喇!而且這科是以英文科和EPA科的成績來決定是否適合讀這科的﹚
而且我校的理科生如要修讀ECON必須放棄附加數﹙A. Maths﹚才可。雖然ECON好像﹙學了車里厘的口吻﹚實用些,但我還是會選附加數﹙因為我校規定中六理科生如果中四時候選讀ECON,必須曾經自修 A. Maths,否則中六便不能選讀中六理科班的數學組﹚。

我希望能夠選修會計或商業科,而另外一科就能夠自修。

文科其實我都係靠一半理解一半死背

這也是我和幾個好朋友的讀書方法啊﹙不過我們好像是靠死背多過理解的﹚

大家一齊加油吧!

好!

唔知anthony想讀咩呢大學...

這個嘛 … 首選是出國讀,次選是香港大學,再次選是中文大學。

因為我大個想做電腦..
所以會讀電腦科學系@@"
不過我淨係讀phy chem bio econ呢四科...
出路都多的是...

對呀對呀!

我就立志當律師,如果會計、商業和英文科成績好的話,要達成目標應該不難﹙所以我希望中四能讀會計和商業科﹚。

回復

原帖由 anthony 於 2006-1-31 07:45 PM 發表

你真幸運呢!理科班也可選 GEOG 及 ECON。

我的學校的選修科只有:
1‧電腦﹙應該不會選了﹚
2‧聖經﹙對這科沒有興趣,應該不會選了﹚
3‧美術﹙這科我在中二不合格的,怎會選修呢?﹚
4‧中國文學 ...

O係我間學校...讀理科
一定要修中、英、數、PHY CHEM BIO COMP
仲有一科可以係A MATHS, ART, GEOG或者ECON.
---

我都想讀會計架"
但係我地學校得商科班有...
不過商科太冷門...
F.6會開商科既學校又唔多
(我地學校得15個位)
所以都唔敢冒險了.

我都想自己修多科地理或者會計
(地理...因為自己有研究開...不過在實用性方面,只能作出取捨)
但係o係我地間學校...
如果想自修1科...平均分要85%
自修2科...更加要90%!
而我最近兩次測驗考試當中,
平均分只有75-80%左右...
回復

原帖由 車里厘 於 2006-1-31 09:48 PM 發表
我都想自己修多科地理或者會計
(地理...因為自己有研究開...不過在實用性方面,只能作出取捨)

其實你既然立志長大後從事與電腦相關的行業,修讀這兩科對你將來的工作也沒有多大的作用。但是你地理成績這麼理想,我覺得你修讀地理會較有益處﹙最少可以令你在會考較容易考獲一個A!﹚。

但係o係我地間學校...
如果想自修1科...平均分要85%
自修2科...更加要90%!
而我最近兩次測驗考試當中,
平均分只有75-80%左右...

要以平均分來規定自修科的數目,真可憐呢!幸好我校准許考獲全級頭一百名的同學視乎自己能力來自修1至2科。
回復

原帖由 車里厘 於 2006-1-31 09:48 PM 發表
恕刪

車里厘假如真的對有商科有興趣的話,
選商科可是很不錯的

恆商是很出名的商科學校
上年的收生標準〔即是我那年的〕是: 
第一日 上午:20↑
第一日 下午第一時段:23↑
第一日 下午第二時段:25↑

可見爭位之激烈...

地理是好科目,尤其你有興趣~
Econ也是易Pass的科目〔因為只要能自圓其說就可以了,但別以為Econ等如EPA,可是完全不同的科目〕,但是目標是A的話建議沒興趣就別挑了

電腦一般要求A.Maths或Physics
CIT頗為其次,
甚至沒有修CIT也可以入讀電腦科的學系
回復

原帖由 幻將 於 2006-2-1 11:40 PM 發表

車里厘假如真的對有商科有興趣的話,
選商科可是很不錯的

恆商是很出名的商科學校
上年的收生標準〔即是我那年的〕是: 
第一日 上午:20↑
第一日 下午第一時段:23↑
第一日 下午第二時段: ...

講真,除了PE MUSIC ART之外,我基乎對所有學科也有興趣
但商科有一科叫甚麼旅遊業,看那科目名稱,我似乎沒多大興趣
所以應該不會選擇商科(汗)

25分先入到?!=V="
商科競爭可真十分大.
回復

[quote]原帖由 jeffrey 於 2006-2-11 05:25 PM 發表

回復

我又講講我d成績先( form 4)
超級大躍退

中文
卷一(閱讀): 35/50
卷二(作文): 53.5/100
卷三(聆聽): 21/30
卷四(oral): 唔記得左
卷五(綜合): 60.5/100

英文
卷一(閱讀): 55/60
卷二(作文): 12/20
卷三(聆聽): 70/98
卷四(oral): 27/45

maths: 170/200 <----------超級大意錯誤---冇左成廿分
a.maths: 84/100 <---------計錯加減數 o.O, 冇左十分.....
phy: 74/100 <---------------完全唔識=o=
chem: 83/100 <------------又睇錯題目.......................
bio: 74/100 <---------------唔鬼識
econ: 87/100 <------------雖然考完都唔識,但係分數係a.maths, phy, chem, bio, econ之中最高分.................. 極度無奈中
回復

原帖由 anthony 於 24/1/2006 18:25 發表
以下是小弟的惡劣的考試成績,大家給點意見吧!﹙粗字為最近更新﹚

中文
實用文﹙演講詞﹚:10/20
語文運用:33/40
閱讀理解:19/30﹙看來要多看文言文了 - 失去的11分都是因為文言文所致﹚
讀本問 ...
原帖由 車里厘 於 27/1/2006 13:31 發表
你果d叫「惡劣成績」,咁我果d叫咩...

中文卷一(作文):70.5/100(全班最高74...頗為滿意)
中文卷二(閱讀理解+運用+單元問題):63.5/100(極不滿意..)
中文卷三(聆聽):27/30(滿意掛..) ...
原帖由 JOHNLAM17 於 12/2/2006 22:19 發表

我又講講我d成績先( form 4)
超級大躍退

中文
卷一(閱讀): 35/50
卷二(作文): 53.5/100
卷三(聆聽): 21/30
卷四(oral): 唔記得左
卷五(綜合): 60.5/100

英文
卷一(閱讀): 55/60
卷二(作文): 12 ...

大家 o既成績都唔差丫!
努力啦!
回復

樓主真西利

中文        191/300             12/196
ENG         248/300               2/196
COMPO+GE     187/225     2/196
ORAL+LIST       61/75       13/196
MATH            242/300       13/196
BIO           81/100             31/196
PHY          91/100              5/196
CHEM      95/100              1/196
中屎          78/100           4/196
EPA            80/100             20/196
GEOG         80/100            20/196
HIST          83/100           8/196

TOTAL:8/196
回復