香港寵物小精靈村落 論壇

加入
樓主: Royal
打印 上一主題 下一主題

新高中擬選修科+科目介紹

數學 + eng lit
eng lit is love
回復

eng lit? 這是門很偏的科目呢
回復

相信第一屆三三四白老鼠已考完考試,對自己所讀的科目有一定認識,在此我「讓賢退位」,把介紹三三四科目的角色傳給「後人」(始終我無真正讀過該些科目)。
回復

這麼老舊的帖子,不如另開新帖延續吧~

免得被人誤會推舊帖而引起紛爭,而且也較容易整理
回復

呃 我好像要負責任呢 有點想逃避呢

多有意者的話再開貼吧.。
回復

支持重開+1
回復

每間學校情況不同
本人的學校極之無錢(官校),資源極之短缺,是無TOURISM/LANGUAGES(例如日文、西班牙文)讀的!
另,覺得ART真係好浪費時間,建議即使將來有興趣的人都唔好揀,甚,GEOG既問題好奇怪(答案都係),同中三既完全不同(絕對唔係讀石頭卅森林咁簡單,我當時天真了……),可以既話千祈唔好揀。
有D學校會有CS.,建議起碼要有一科是PURE,因為始終一定會兩頭唔到岸,修黎都徙氣;如果猶豫BAFS同ECON既話,新高中的ECON偏似中三既EPA,亦會有圖;反之BAFS就會多ESSAY,另外好似比起舊制多左好多都係讀理論……計算較少。
至於CHEM同PHY,我覺得真係要好叻先好讀CHEM,殺人科目之一。中史同西史比較的話西史會簡單D,而且比較近代的中史LS通常會包,可能會出現重覆……如果中西史雙修的話要小心唔好搞亂時序。
另,MATH M2好似相當深奧,有讀的友人表示相當痛苦而且比CORE深很多……考試的時候亦會同CORE一齊計分,假設數學總分300,有讀M2既就會係150分CORE,150分M2(兩份卷都會係300分滿分,及後除返一半再加埋),但無讀M2就只計CORE,所以名次也許會跌。
另表示分數同全級名次係中四打後已經係浮雲,只需要睇各科名次就OK,因為每科的試卷一定會有D好深、有D好淺,比如PHY最高分會去到90,但係ART就只會去到70幾,所以唔洗咁在意全級既名次!
回復

其實BAFS開設會計單元的學校較多,選刺單元僅需學習較淺的企業和財務知識,「文科天賦」要求不太大。
CS我倒覺得不一定要PURE SCI,雖說是一科半,但難度可說是較低,有些天賦而不想當主理科生的同學還是可以一選。畢竟不太專的大學學科是可以只靠一科CS就符合門檻。
M2......我只能說我徹底悲劇。
回復

對於CS和PURE SCI,我有以下見解:
COM SCI要學2科的範疇,但相對所學的也是較淺。
PURE SCI表面上「總共」課題較少,但深很多。
如果COM SCI是0.5+0.5,PURE SCI是1,
那麼"0.5"的課程內容會多於 "1"/2
但"0.5"的深度會少於"1"/2

記性較好但理解能力較低的可選擇CS
理解能力高的則可選擇PURE SCI,畢竟有部份PURE SCI的也是以往AL課題。

ECON較似EPA則不太苟同,中三"EPA"仍然較著重背書,
但ECON則要多點理解,例如需求及供應(Demand and Supply)。
我覺得經濟有部份像背書科(例如獨資經營之類),有部份則像理科(例如稅、供應需求)
都要有一定的邏輯思考。
回復

第2屆白老鼠~

純粹分享一下
我校固定的X1:CHEM 中史 GEOG BAFS(企管) CS(CHEM+BIO)
根據X1分班

第2個選修科:BAFS(ACCOUNT) VA PHY HIST ICT 中國文學
X2就咩班都可以讀(當然唔可以揀2個BAFS)

第3個X只有CHEM/GEOG班先有:BIO/ECON

CHEM/GEOG班可以自由選擇讀唔讀M2
另外3班同樣(不過係M1)

中英選修單元就由學校決定

MY CHOICE:CHEM+BAFS+BIO+M2
M2我讀得有D吃力
如果根據我嘅選科
其實M2會唔會同其他科有D唔配合?
回復